Pacienți și familii

Bucurați-vă de viață în ciuda bolii

Viața cu boala cronică de rinichi
Din cauza insuficienței renale cronice, la nivel mondial, peste 2 500 000 de pacienți urmează un tratament de dializă. Stadiul de „insuficiență renală” este atins atunci când ambii rinichi încetează sau aproape au încetat să își îndeplinească funcțiile normale (când funcția renală păstrată este sub 15%).
Dacă boala renală progresează până la acest stadiu, în organism se acumulează produse reziduale ca urmare a funcțiilor normale ale organismului și fluide în exces (de exemplu, ca urmare a consumul de lichide). În consecință, toxinele și apa trebuie să fie eliminate din organism printr-o procedură de purificare a sângelui. Această procedură poartă numele de dializă.
Insuficiența renală cronică poate fi tratată. Există trei tipuri principale de tratament disponibile, în funcție de starea generală și eventualele boli subiacente: transplantul, hemodializa și dializa peritoneală.
Datorită progreselor medicale enorme în domeniul dializei și al aparatelor de dializă, „rinichiul artificial” ajută milioane de oameni să se bucure, în ciuda bolii, de o viață lungă și plăcută.
Fresenius Medical Care este lider mondial pe piața tratamentelor de substituție renală, oferind o gamă completă de produse și servicii care vin în ajutorul pacienților cu boală renală.

Ce este dializa?
Dializa reproduce în mare măsură, funcțiile rinichilor la pacienții cu insuficiență renală cronică. Hemodializa și dializa peritoneală preiau sarcinile fundamentale ale rinichilor, eliminând materialele reziduale, toxinele, sărurile și fluidele în exces din organism.
Tratamentul de dializă nu înlocuiește integral toate funcțiile rinichilor, ceea ce înseamnă că aproape întotdeauna, pacienții vor trebui să urmeze în mod regulat un anumit tratament medicamentos. Acesta include medicamente antihipertensive, medicamente pentru reducerea nivelurilor de fosfați din sânge, vitamine și medicamente pentru stimularea producerii de globule roșii, pentru a preveni anemia.

Înțelegerea hemodializei
Hemodializa este un tratament prin care sângele este filtrat în exteriorul organismului folosind un aparat de dializă. În timpul hemodializei sângele este extras din corpul pacientului dintr-un vas de sânge și este trecut printr-un filtru sintetic, numit dializor. La nivelul dializorului, sângele este curățat înainte de a fi reintrodus în organism; acest dializor este așa-numitul „rinichi artificial”.
Hemodializa este în general efectuată pentru cel puțin patru ore, de trei ori pe săptămână, de obicei într-o unitate de dializă. O alternativă la tratamentul de dializă efectuat în clinică este tratamentul în mediul familiar de acasă. Diferitele tipuri de dializă la domiciliu permit pacienților să își adapteze tratamentul la rutina zilnică.
Cu toate acestea, fiecare tip de tratament prezintă o serie de provocări specifice.

Înțelegerea dializei peritoneale
Tratamentul de dializă peritoneală este numit astfel deoarece sângele este filtrat la nivelul peritoneului (membrana care căptușește cavitatea peritoneală).
Soluția de dializă este stocată în cavitatea peritoneală, iar filtrarea are loc prin peritoneu. Toxinele și fluidele în exces traversează membrana peritoneală în timpul de acțiune prescris.
Un tub permanent, sau cateter, este introdus în cavitatea peritoneală. Prin acesta, soluția de dializă este introdusă în cavitate și lăsată să absoarbă impuritățile din sânge. Apoi, soluția este drenată într-o pungă și înlocuită cu soluție proaspătă.
Acest proces, de umplere și drenare, poate fi efectuat manual în timpul zilei sau poate fi efectuat automat pe timpul nopții, utilizând un aparat special. În ambele cazuri, este necesar ca pacientul să se simtă capabil și încrezător în capacitatea sa de a realiza procedura.

Familie și personal de îngrijire
Pacientul renal nu ar trebui să treacă singur prin această experiență. Totusi, dinamica familială deseori se schimbă atunci când unul dintre membri are o boală cronică.
De multe ori, persoanele apropiate pacientului sunt afectate emoțional. Dar nu e nevoie să fie o experiență negativă. De fapt, conviețuirea cu boala renală poate, și deseori reușește, să consolideze legăturile familiale. Cu timpul, viața de familie regăsește o nouă rutină, diferită de cea anterioară, dar la fel de funcțională.
Există multe persoane care formează un sistem de sprijin în jurul pacientului: de la familie și prieteni, la profesioniștii din domeniul sănătății.
Rețineți, nu sunteți singur(ă). Personalul medical vă poate ghida, sfătui și sprijini.
Informații suplimentare
Pentru informații detaliate cu privire la produsele și serviciile oferite de Fresenius Medical Care, vizitați site-ul web internaționa freseniusmedicalcare.com.