Treci la conținut

Am o boală de rinichi

Menținerea sănătății rinichilor

Să începem cu noțiunile de bază!

În următorul text, veți afla cum funcționează rinichii în general, cum să preveniți cel mai bine eventualele deteriorări ale acestora și ce trebuie să faceți dacă funcția renală este deja afectată. Să sperăm că învățarea noțiunilor de bază va facilita înțelegerea modului de funcționare a rinichilor și vă va permite să purtați o discuție în cunoștință de cauză cu medicul dvs. despre subiectele legate de boală.

Situația pacientului

Boala cronică de rinichi este un proces gradual în care rinichii își pierd treptat funcția.

Boala cronică de rinichi este definită ca o anomalie a structurii sau a funcției renale, prezentă de mai mult de 3 luni, cu implicații asupra sănătății.

Poate că și dvs. ați observat deja schimbări fizice: vă simțiți adesea obosit(ă) și lipsit(ă) de putere? aveți o poftă de mâncare mai scăzută decât de obicei? adormiți greu sau nu vă puteți concentra? prezentați adesea greață? Aceste semne ar putea indica pierderea treptată a funcției renale.

Cu un tratament adecvat, medicul dvs. poate găsi modalități de ameliorare a acestor simptome. Este esențial să aveți o discuție sinceră cu medicul dvs. despre cum vă simțiți. Învățați cum să gestionați boala și să vă bucurați în același timp de viață.

Diagnosticarea bolii cronice de rinichi

Diagnosticarea bolii cronice de rinichi

Analiză de sânge

Analiză de sânge

Analiză de urină

Analiză de urină

Imagistică

Biopsie renală (dacă este necesar)

Medicul dvs. de familie sau un medic specialist, nefrologul, va efectua diferite teste pentru a determina dacă aveți o boală cronică de rinichi. Se va preleva sânge pentru ca nefrologul să poată verifica anumite valori de laborator. În plus, de obicei, se efectuează o analiză de urină. Aceasta examinează ce substanțe sunt excretate în urină și nivelul excreției.

Proteine în urină

Întrebarea dacă există proteine (albumină, o anumită proteină) în urină joacă un rol esențial. Dacă există o cantitate crescută și susținută de albumină în urină, acest lucru ar putea indica faptul că funcția de filtrare a rinichilor s-a deteriorat, ceea ce este cunoscut și sub numele de proteinurie (sau albuminurie).

Determinarea RFG

Boala cronică de rinichi poate fi împărțită în diferite stadii. Acestea sunt cunoscute sub numele de stadii BCR (stadiile bolii cronice de rinichi).

Stadiul 1 al BCR descrie o funcție ușor redusă a rinichilor, iar stadiul 5 al BCR este stadiul terminal. Medicul dvs. calculează rata de filtrare glomerulară (RFG) pentru clasificare. Aceasta indică eficiența cu care rinichii curăță sângele de toxine, pe care, apoi, le excretă în urină. RFG este exprimată în mililitri pe minut. Cu cât RFG este mai mică, cu atât rinichii dvs. funcționează mai defectuos.

De exemplu, o RFG cuprinsă între 60 și 89 indică o ușoară scădere a funcției renale. Aceasta corespunde stadiului 2 al BCR. O RFG cuprinsă între 15 și 29 sugerează o funcție renală sever afectată, în stadiul 4 al BCR.

Dacă RFG este mai mică de 15, terapia de substituție renalădevine din ce în ce mai probabilă din cauza funcției renale insuficiente. În acest stadiu, dvs. și medicul dvs. veți decide când este momentul cel mai potrivit pentru a începe o terapie de substituție.

Stabilirea unui plan de tratament

Dacă ați fost diagnosticat(ă) cu boală cronică de rinichi, al doilea pas este să întocmiți un plan de tratament care să se potrivească situației dvs. personale. Aceasta are ca scop încetinirea progresiei bolii, ameliorarea simptomelor și reducerea complicațiilor. Tratamentul dvs. se poate concentra asupra unor probleme precum:

  • Tensiunea arterială ridicată (hipertensiune arterială): se verifică dacă tensiunea arterială se află în intervalul normal
  • Anemia asociată rinichilor (anemie renală): se verifică dacă există suficiente globule roșii în sânge și dacă metabolismul electrolitic și acido-bazic, care este responsabil pentru transportul oxigenului către organe, este echilibrat
  • Diabet: se verifică nivelul de zahăr din sânge

Stare psihică

Ne dăm seama că acum vă gândiți la o grămadă de lucruri.

Dacă aveți gânduri neplăcute, aplicați următoarele principii:

  • nu sunt singur(ă)!
    medicul meu, familia mea și echipa mea de îngrijire sunt alături de mine
  • toți pașii necesari pot fi învățați!
    alții au reușit, așa că pot să o fac și eu
  • simptomele mele pot fi atenuate!
    cu terapia potrivită, mă voi simți mai bine


fii curajos (curajoasă) și ai încredere în puterea ta! dacă sunteți sincer(ă) cu medicul în legătură cu problemele dvs. veți găsi tratamentul care se potrivește cel mai bine situației dvs. lăsați-i și pe cei dragi să participe la conversații. discutați deschis despre temerile și îngrijorările dvs.

Aflați cum funcționează rinichii în secțiunea următoare