Treci la conținut

Prevenirea complicațiilor

În calitate de pacient dializat, este important să efectuați tratamentul vital de dializă în mod regulat.

Din acest motiv, trebuie să vă mențineți starea de sănătate și să aveți grijă de cateter sau de fistulă/grefă, pentru ca tratamentul prin dializă să se poată face mult timp.

Măsurile de igienă previn infecțiile și complicațiile și, prin urmare, sunt de mare importanță în viața de zi cu zi.

De asemenea, este foarte important să luați medicamentele așa cum v-au fost prescrise, chiar și atunci când vă simțiți bine, pentru a evita complicațiile, și să raportați medicului orice efecte secundare.

igiena corporală

Pielea este bariera naturală a organismului împotriva microorganismelor. Această barieră naturală este lezată atunci când se efectuează puncția unei fistule arteriovenoase sau a unei grefe arteriovenoase. La pacienții cu catetere (fie în cazul dializei peritoneale, fie în cazul hemodializei), pielea este lezată în timpul inserției și există și un risc ulterior din cauza manipulării necorespunzătoare în timpul conectării/deconectării. Prin urmare, în cadrul instruirii pentru dializă la domiciliu, o mare importanță este acordată practicilor de lucru igienice/aseptice.

Aseptic înseamnă toate măsurile care au scopul de a reduce numărul de microorganisme infecțioase.

Spălarea și dezinfecția mâinilor

Igiena mâinilor are ca scop reducerea numărului de agenți infecțioși, pentru a minimiza semnificativ riscul de infecție. Există două tehnici de igienă a mâinilor: spălarea mâinilor (cu săpun și apă) și frecarea mâinilor (cu o formulă pe bază de alcool). Efectuați întotdeauna una dintre ele înainte de a întreprinde orice acțiune legată de tratament, în special:

 • înainte de pregătirea pentru tratament
 • înainte de configurarea aparatului de dializă
 • înainte de efectuarea puncției

Mediul de acasă

În plus, pot fi necesare o cameră de depozitare pentru materialele necesare dializei peritoneale (de exemplu, pentru soluțiile de DP și consumabile) și o cameră de dializă. De obicei, pentru consumabile este necesar un spațiu de mărimea unui dulap. Personalul din centru va discuta cu dvs. despre cum să vă organizați zona de depozitare a materialelor. Aceasta trebuie să aibă ferestre și uși cu încuietoare.

Măsurile de igienă de bază deosebit de importante în timpul dializei sunt:

 • dezinfecția mâinilor
 • dezinfecția a tuturor echipamentelor, aparatelor și suprafețelor din apropierea pacientului după fiecare tratament
 • scoaterea animalelor de companie din încăpere în timpul efectuării dializei
 • solicitarea ca și celelalte persoane din încăpere să respecte măsurile de igienă de bază
 • să vă asigurați că nu sunteți întrerupt, de exemplu, închizând ușile

În cadrul unei sesiuni de instruire detaliată cu echipa medicală, veți învăța cum să efectuați dezinfecția corespunzătoare a suprafețelor din mediul în care vă aflați în timpul tratamentului, inclusiv a mobilierului din camera de dializă.

Vaccinările și evitarea infecțiilor

Pacienții cu boală cronică de rinichi au un risc mai mare de infecții din cauza sistemului imunitar compromis.

Vaccinările vă pot proteja de contractarea unei boli infecțioase grave prin îmbunătățirea răspunsului sistemului imunitar al organismului, prin inducerea producției de anticorpi specifici. Aceștia sunt necesari pentru că atunci când vă confruntați cu boala, ei ajută organismul să găsească și să ucidă organismele specifice. Vaccinările se efectuează în mod normal printr-o singură injecție: unele necesită injecții suplimentare sau rapeluri periodice pentru a produce un răspuns imunitar suficient. Prin vaccinare se reduce semnificativ riscul ca oamenii să se îmbolnăvească și să îi infecteze pe ceilalți.

Se recomandă o serie de vaccinuri pentru populația generală, cu unele recomandări suplimentare pentru pacienții cu boală cronică de rinichi. Vaccinările împotriva gripei, a pneumococului, a hepatitei B și a tetanosului/difteriei sunt deosebit de importante.

Echipa medicală vă va ajuta să efectuați vaccinările și vă va reaminti despre acestea, dacă doriți. Dacă este posibil, la vizita medicală vă rugăm să aduceți cu dvs. certificatul de vaccinare, deoarece este posibil să efectuați vaccinări și la alți medici.

Cateter pentru dializă peritoneală (DP)

Ca în cazul oricărui tratament medical, apar probleme legate de dializa peritoneală. Cu toate acestea, nu toată lumea poate avea complicații. Dorim să fiți la curent cu unele dintre posibilele probleme legate de tratamentul prin dializă peritoneală care pot apărea, astfel încât să știți cum le puteți înțelege mai bine. Pe parcursul instruirii, echipa medicală vă va explica în detaliu ce măsuri trebuie să luați în cazul în care apar anumite probleme înainte, în timpul sau după tratamentul de DP.

Dacă aveți un cateter de dializă implantat, întrebați-vă zilnic:

 • Pansamentul este curat și uscat?
 • Clemele și capacele sunt închise?

Dacă există semne de infecție (de exemplu, roșeață, umflături, mâncărime, sensibilitate, durere și febră) sau dacă suspectați că ați putea avea o infecție, contactați imediat echipa medicală.

Este foarte important să dezinfectați și să pansați locul de ieșire a cateterului înainte de fiecare tratament de dializă, conform indicațiilor echipei medicale. Respectați cu strictețe instrucțiunile date de echipa medicală, atunci când conectați și deconectați cateterul de dializă. De asemenea, cateterul trebuie protejat cât mai mult posibil în viața de zi cu zi (în timpul efectuării igienei personale, a treburilor casnice sau a grădinăritului).

Există trei tipuri de infecții în dializa peritoneală:

 • Peritonita: o infecție în cavitatea peritoneală
 • Infecție la locul de ieșire: o infecție la nivelul pielii din jurul locului de ieșire a cateterului de DP
 • Infecția tunelului: o infecție a căii de inserție a cateterului sub piele


În majoritatea cazurilor, aceste infecții pot fi remediate cu un tratament adecvat, mai ales dacă sunt tratate din timp. Cu toate acestea, unele infecții pot fi foarte grave și pot duce la scoaterea cateterului sau chiar la întreruperea tratamentului prin dializă peritoneală. De aceea, recunoașterea timpurie și tratamentul cu doza adecvată de medicamente este absolut necesară. Cea mai mare parte a instruirii dvs. se referă la modalitățile de prevenire și recunoaștere a acestor trei tipuri de infecții.

Scopul principal al măsurilor de igienă în DP este de a preveni peritonita, deoarece aceasta poate impune o întrerupere a tratamentului. Peritonita este cauzată de organismele care pătrund în cavitatea abdominală. Puteți preveni peritonita astfel:

 • acordând o atenție maximă igienei
 • respectând măsurile de igienă indicate de asistenta medicală (acestea pot include purtarea unei măști de protecție și practicarea regulată a igienei mâinilor)
 • schimbând pungile conform instrucțiunilor


În ciuda tuturor precauțiilor, este posibil să nu puteți exclude posibilitatea de a contracta o peritonită. Trebuie să contactați imediat centrul de dializă dacă aveți chiar și cea mai mică suspiciune de infecție.

Asigurați-vă întotdeauna că lucrați în condiții de igienă atunci când schimbați pansamentele și pungile. Aceasta include:

 • dezinfectarea spațiului de lucru
 • igiena adecvată a mâinilor la efectuarea dializei
 • purtarea unei măști de protecție
 • interzicerea prezenței animalelor de companie în sala de tratament de DP
 • schimbarea regulată a pansamentului în conformitate cu instrucțiunile echipei medicale
 • igiena corporală


niciun organism nu trebuie să pătrundă în orificiul extensiei de cateter. Prin urmare, atunci când este îndepărtat capacul de protecție, în niciun caz nu trebuie atins capătul extensiei de cateter.

Infecție a locului de ieșire a cateterului sau infecție a tunelului

Există o serie de semne clare care indică o infecție a zonei de ieșire a cateterului:

 • roșeața
 • umflarea
 • tensiunea
 • durerea și
 • puroiul


sunt simptome ale infecției de cateter. De îndată ce observați o modificare la locul de ieșire a cateterului, contactați imediat centrul de dializă.

O infecție a tunelului este o infecție de-a lungul tunelului cateterului și apare adesea împreună cu o infecție la locul de ieșire a cateterului. Infecția tunelului poate fi indicată de umflături, roșeață, tensiune sau durere în jurul tunelului cateterului.

Acces vascular pentru HD

Ca și în cazul oricărui tratament medical, pot exista și probleme legate de hemodializă. Complicațiile pot fi legate de procedura de dializă sau chiar de boala de rinichi subiacentă.

Nu toată lumea va avea complicații. Trebuie să cunoașteți unele probleme posibile legate de tratamentul de HD care pot apărea și să știți cum să le gestionați.

Cum să preveniți complicațiile asociate cu hemodializa

Dvs. jucați un rol esențial în prevenirea sau corectarea problemelor care pot duce la complicații pe termen lung și chiar la complicații care pot pune viața în pericol.

Puteți ajuta la prevenirea complicațiilor prin:

 • luarea de măsuri de prevenire a infecțiilor, cum ar fi menținerea unei igiene bune la locul de acces vascular și dezinfecția sistemului aparatului de hemodializă conform recomandărilor
 • evaluarea de rutină a stării accesului vascular pentru semne de infecție sau orice alte probleme
 • efectuarea cu conștiinciozitate a procedurilor de dializă. Dacă săriți peste dializă sau nu o efectuați conform prescripției dvs. riscați să apară complicații
 • Păstrați legătura cu medicul și cu asistenta medicală! Prezentați-vă la programări și sunați în caz că aveți întrebări sau apar complicații


Există trei tipuri de acces vascular pentru hemodializă:

 1. Fistulă arteriovenoasă,
 2. Grefe arteriovenoase și
 3. Catetere venoase centrale (CVC)

De obicei, fistula AV este creată mai întâi printr-o procedură chirurgicală în brațul non-dominant. Legătura dintre arteră și venă asigură obținerea unui flux sanguin mai mare în venă. Din acest motiv, vena se dilată, ceea ce facilitează canularea regulată. Acesta este accesul preferat pentru hemodializă, datorită procentului mai mic de complicații și a rezultatelor clinice mai bune. De obicei, fistula are nevoie de șase până la opt săptămâni pentru a se matura înainte de a fi pregătită pentru canulare.

În cazul în care există dificultăți în crearea unei fistule AV, o grefă AV artificială poate fi o alternativă. Acest lucru presupune conectarea arterei și a venei printr-un tub sintetic implantat sub piele, în braț. În comparație cu fistula AV, aceasta poate fi deja canulată după două-trei săptămâni; cu toate acestea, complicațiile cauzate de coagularea sângelui sau de infecții pot apărea mai des. Cu toate acestea, grefele pot dura mai mulți ani dacă sunt bine îngrijite.

Un CVC este un tub de silicon plasat într-un vas de sânge mare, de obicei în vena jugulară aflată la baza gâtului. Această procedură invazivă este efectuată în mod normal sub anestezie locală, de către un nefrolog. CVC-ul poate fi utilizat în mod temporar sau permanent.

Canulare nereușită cu fistule și grefe AV (arteriovenoase)

După o canulare nereușită, poate apărea un hematom. Un hematom este o acumulare localizată de sânge, de obicei coagulat, în țesut. Sângele se poate infiltra în țesutul înconjurător, de exemplu, după o introducere nereușită a acului. Dacă este posibil, nu introduceți acul în această zonă și lăsați zona în repaus câteva zile până când problema se rezolvă. Nu uitați să informați centrul de dializă dacă sunteți tratat la domiciliu!

Dacă fistula sau grefa are culoare roșie, este umflată și/sau dureroasă:

 • nu o înțepați!
 • informați imediat echipa medicală!
 • țineți brațul ridicat!
 • răciți brațul, utilizând o compresă de răcire

Aveți întrebări suplimentare cu privire la pregătirea pentru dializă?