Treci la conținut

Viața mea cu dializă

Ați realizat multe în ultimele săptămâni și luni.

Împreună cu medicul și cu familia, ați ales o modalitate de terapie și ați început un nou capitol din viața dvs. După aclimatizarea inițială și descoperirea unei noi rutine, accentul se pune din nou pe viața de zi cu zi.

Este posibil să observați că rutina pe care ați stabilit-o vă oferă mai multă libertate pentru a vă concentra din nou asupra altor întrebări. Ce activități vă plăceau înainte de a începe tratamentul? Ce v-a ajutat în privința stării generale de bine? Acum vă dați seama că viața cu dializă necesită concesii și că a trebuit să vă reorganizați unele aspecte ale vieții de zi cu zi. Cu toate acestea, încercați să țineți cont de faptul că dializa vă oferă energia de care aveți nevoie pentru a face față sarcinilor zilnice și pentru a vă bucura de viață.

Este important pentru starea dvs. de bine să găsiți modalități de a combina hobby-urile și socializarea cu dializa.

Discutați cu medicul sau cu un profesionist din domeniul sănătății despre cum să continuați să integrați aceste lucruri în viața de zi cu zi.

Am nevoie de sprijin

Poate că v-a fost clar încă de la început că aveți nevoie de mai mult sprijin în efectuarea tratamentului. Poate că v-ați hotărât asupra opțiunii de terapie la domiciliu și ați observat că este copleșitor să vă ocupați singur de dializa la domiciliu. Ascultați-vă cu atenție corpul, nu este nicio problemă în a cere ajutor.

De exemplu, sprijinul poate fi disponibil sub formă de dializă asistată în cazul dializei la domiciliu. Un membru al familiei sau un prieten apropiat vă poate asista în timpul tratamentului. În cazul în care un membru al familiei sau un prieten își asumă rolul de asistent, acea persoană va primi, de asemenea, o instruire amplă din partea centrului de dializă coordonator. În unele țări, un serviciu de asistență medicală vă poate ajuta cu tratamentul. Cu toate acestea, este important să înțelegeți, de asemenea, tratamentul și responsabilitățile aferente.

Am sintetizat ce presupune acest lucru pentru dvs. și pentru asistentul dvs.

Individualizarea terapiei

Cunoașteți deja diferitele forme de terapie și trăiți o nouă viață de zi cu zi cu tratamentul ales. Cu toate acestea, pe lângă factorii medicali, stilul de viață individual joacă, de asemenea, un rol în alegerea terapiei. Acest lucru se poate schimba pe parcursul vieții sau pot apărea complicații care necesită trecerea la o altă formă de tratament sau ajustarea tratamentului actual. Mulți pacienți nu urmează doar o singură formă de tratament pe parcursul vieții lor. De exemplu, este posibil să începeți cu dializă peritoneală și apoi să aveți posibilitatea să faceți un transplant. Dacă transplantul nu reușește, puteți opta pentru hemodializă la domiciliu. Prin urmare, o schimbare a modalității de terapie poate fi rezonabilă în unele cazuri.

Medicul vă va explica care sunt opțiunile disponibile care se potrivesc cel mai bine nevoilor dvs. individuale.

Proces simplu de comandare a materialelor

În calitate de pacient care face dializă la domiciliu, materialele necesare pentru tratament vor fi livrate la domiciliul dvs. Acestea pot include bandaje și pungi de soluție pentru dializa peritoneală sau dializoare și produse de unică folosință pentru hemodializa la domiciliu. Centrul de dializă vă va ajuta să întocmiți o listă cu toate materialele de care veți avea nevoie și vă va arăta cum să completați formularul de comandă. Un inventar adecvat este esențial pentru ca tratamentul să poată fi efectuat. Prin urmare, trebuie să respectați următoarele îndrumări:

 • verificați periodic stocul fiecărui produs. De asemenea, gândiți-vă la accesorii, cum ar fi bandajele și soluțiile dezinfectante.

 • comandați cantitățile necesare pentru o anumită perioadă de timp. De asemenea, trebuie să vă asigurați că cineva se află acasă în momentul livrării și că poate primi bunurile.

Chiar și în calitate de pacient la domiciliu, nu sunteți pe cont propriu! Aveți încredere în dvs. și priviți terapia în mod independent ca pe o oportunitate de a prelua controlul asupra vieții.

Probleme care pot apărea în timpul dializei

Ca în cazul oricărui tratament medical, pot apărea probleme legate de dializă. Dorim să fiți conștient de unele dintre posibilele probleme legate de tratamentul prin dializă care pot apărea și cum să le gestionați.

Există diferite simptome potențiale ale bolii de rinichi. În cele ce urmează puteți găsi câteva dintre simptomele pe care le puteți prezenta:

 • oboseală și slăbiciune
  Este posibil să vă simțiți obosit și slăbit. Ca urmare, ar putea fi dificil să urcați scările sau să faceți o plimbare prin cartier. Este posibil să simțiți nevoia de a dormi mai mult decât de obicei.
 • senzație de frig
 • vă simțiți gripat
 • lipsă de concentrare și tendința de a uita
  Poate fi dificil să vă concentrați și este posibil să uitați lucruri mai des decât de obicei. Aceste simptome se datorează cel mai adesea anemiei - un deficit de globule roșii din sânge - care poate fi tratată.
 • Umflare
  O persoană cu boală de rinichi are rinichi care nu elimină lichidele. Prin urmare, pot apărea umflături la nivelul picioarelor, gleznelor, mâinilor sau feței, iar încălțatul pantofilor devine dificil. Lichidul suplimentar din plămâni poate îngreuna respirația, ceea ce uneori se confundă cu astmul sau pneumonia. O cantitate prea mare de lichid poate suprasolicita inima, în special în cazul unei persoane a cărei inimă este deja slăbită din cauza insuficienței cardiace congestive sau a altor probleme.
 • picioare neliniștite, insomnie, mâncărime


Multe probleme pot fi tratate. Discutați cu medicul și solicitați ajutor.

Complicațiile dializei

Complicațiile pot avea diferite motive: și anume, legate de dializă, de boala de rinichi în sine sau de medicamentele luate. Dvs. jucați un rol esențial în prevenirea sau corectarea problemelor care pot duce la complicații pe termen lung și chiar la complicații care vă pot pune viața în pericol. Puteți ajuta la prevenirea complicațiilor prin:

 • luarea de măsuri pentru prevenirea complicațiilor, cum ar fi practicarea unei igiene bune la locul de acces la sânge, prin dezinfecția sistemului aparatului de hemodializă, conform cu recomandările, sau la locul de ieșire a cateterului și atunci când efectuați un schimb de DP.
   
 • respectarea dietei pe care medicul și nutriționistul v-au recomandat-o.
   
 • respectarea sfaturilor medicului cu privire la aportul zilnic de lichide.
   
 • luarea medicamentelor conform prescripției. Raportați medicului orice efecte secundare.
   
 • efectuarea cu conștiinciozitate a procedurilor de dializă. Dacă săriți peste dializă sau nu o efectuați conform prescripției, riscați să apară complicații.
   
 • raportarea complicațiilor sau a apariției unor semne sau simptome neobișnuite medicului sau asistentei medicale. Păstrați legătura cu medicul și cu asistenta medicală! Prezentați-vă la programări și sunați în caz că aveți întrebări sau apar complicații.

În textul următor, puteți găsi cele mai frecvente probleme care pot să apară în legătură cu DP și HD. În timpul instruirii, asistenta medicală vă va explica aceste probleme mai în detaliu.

În cazul dializei peritoneale, există trei tipuri de infecții. Consultați detaliile aici

În hemodializă, canularea nereușită poate fi o problemă potențială.

După o canulare nereușită, poate apărea un hematom. Un hematom este o acumulare localizată de sânge, de obicei coagulat, în țesut. Sângele se poate infiltra în țesutul înconjurător, de exemplu, după o introducere nereușită a acului. Dacă este posibil, nu introduceți acul în această zonă și lăsați zona în repaus câteva zile.

Întrebări frecvente

Aspecte generale

Picioarele umflate pot fi un indiciu de edem, un semn de supraîncărcare lichidiană în organism, care poate duce la complicații grave. În acest caz, contactați centrul de dializă.

Da, puteți continua să mergeți în vacanțe după ce vă consultați cu centrul de dializă. Mai multe informații pot fi găsite aici

Purtați haine cât se poate de lejere pentru a evita aplicarea unei presiuni prea mari pe locul de acces vascular.

Exercițiile fizice ușoare și sportul au o influență pozitivă asupra stării de bine, a circulației și a somnului, la orice vârstă. Multe sporturi sunt potrivite pentru pacienții care fac dializă, dacă vă protejați bine cateterul și accesul vascular. Cu toate acestea, stabiliți cu centrul de dializă ce sporturi puteți face și în ce măsură.

Mai multe informații pot fi găsite aici

Dializă peritoneală

Pot avea o viață sexuală normală?

Da, o viață satisfăcătoare din punct de vedere sexual poate fi posibilă cu boala dvs. de rinichi. Mulți pacienți cu DP au avut experiențe pozitive prin acoperirea abdomenului. În orice caz, ar trebui să vorbiți deschis cu partenerul dvs.

Da, nu este obligatoriu să mergeți fără un animal de companie. Cu toate acestea, trebuie să vă asigurați că animalul dvs. de companie nu se află în aceeași cameră cu dvs. în timp ce schimbați punga pentru DP și că respectiva cameră este curată.

Hemodializă

Pentru a preveni ca acest lucru să se întâmple, dvs. sau asistenta medicală va fixa ferm acul de dializă pe piele la începutul tratamentului. Verificați personal acest lucru din când în când. În cazul în care acesta cade, puteți contacta personalul medical sau puteți întrerupe tratamentul. Pentru pacienții care fac hemodializă la domiciliu, pot exista, de asemenea, senzori de avertizare care detectează căderea acului. După tratament, acul este înlăturat, sângerarea este oprită prin aplicarea unui tampon mic, iar apoi locul este acoperit cu un plasture.

Transplant

Dacă doriți să fiți trecut pe lista de potențiali primitori de organe, discutați acest lucru cu echipa de dializă. Trebuie să se verifice dacă sunteți potrivit ca primitor și dacă nu există factori medicali care să contraindice un transplant. Este important ca starea dvs. de sănătate să fie corespunzătoare pentru un eventual transplant.

Trebuie să luați imunosupresoare în fiecare zi atât timp cât aveți un transplant de rinichi. Acest lucru este important pentru a preveni respingerea, deoarece rinichiul transplantat este un organ străin pentru corpul dvs. După transplant trebuie să continuați să vă consultați în mod regulat nefrologul. Se monitorizează îndeaproape cât de bine își face treaba rinichiul transplantat și dacă este necesar să se ajusteze medicația imunosupresoare. În niciun caz nu trebuie să întrerupeți singur administrarea medicamentelor! Acest lucru poate duce la respingerea rinichiului transplantat.

Citiți mai multe despre cum să vă bucurați de viața cu dializă în secțiunea următoare