Treci la conținut

Viața ca membru al familiei

Ca membru al familiei, și dvs. puteți fi afectat de boala cronică de rinichi a celor dragi.

Probabil că vă întrebați cum se va schimba viața de familie de acum încolo, cum poate fi integrat tratamentul în viața de zi cu zi și vă faceți griji pentru starea de bine a membrilor familiei dvs.

Este perfect de înțeles dacă, la început, sunteți îngrijorat în legătură cu deciziile care trebuie luate. Încercați să conștientizați că nici persoana iubită și nici dvs. nu trebuie să parcurgeți singuri drumul pentru a găsi o terapie potrivită.

Puteți obține multe informații de la echipa de îngrijire și de la alte persoane de contact de la centrul de dializă. Ceilalți pacienți își pot împărtăși propriile experiențe și pot oferi informații despre viața cu boala cronică de rinichi prin poveștile lor personale.

Împreună cu persoana iubită, veți găsi modalități de a trăi o viață de familie împlinită în ciuda bolii.

Cum se simte o persoană cu boală cronică de rinichi?

Există multe și diverse simptome ale bolii cronice de rinichi și, ca membru al familiei, nu este întotdeauna ușor să empatizați cu persoana afectată. Din acest motiv, am dori să vă explicăm posibilele simptome. Cu toate acestea, rețineți că numai un medic poate stabili un diagnostic și o evaluare clare și că nu toate simptomele apar neapărat sau sunt un semn al bolii de rinichi. Nu vă împovărați cu autodiagnosticarea membrului familiei dvs., ci consultați un specialist.

Citiți mai multe despre modul în care boala cronică de rinichi sau dializa vă pot afecta ruda sau prietenul.

Schimbări în viața dvs. de zi cu zi

Complexitatea tratamentului de dializă determină schimbări în viața de zi cu zi atât pentru persoana în cauză, cât și pentru membrii familiei/prietenii acesteia. Puteți găsi diferențele dintre opțiunile individuale de terapie aici.

Am enumerat pentru dvs. aspectele care s-ar putea schimba în noua lor viață de zi cu zi cu dializă. De exemplu, este posibil ca:

 • Lucrați mai mult decât rudele/prietenii dvs.
  Din cauza stării de sănătate, persoana iubită poate întâmpina dificultăți în a continua să lucreze ca de obicei. Dacă lucrează, este posibil să fie nevoită să treacă de la un loc de muncă cu normă întreagă la unul cu jumătate de normă sau să înceteze temporar lucrul. Acest lucru poate însemna o scădere a veniturilor pentru amândoi.
   
 • Dvs. faceți cea mai mare parte a treburilor casnice
  După dializă, persoana iubită se poate simți foarte epuizată și nu mai poate să vă ajute ca de obicei. De asemenea, este important ca ruda/prietenul dvs. să fie precaut și să protejeze cateterul sau șuntul.
   
 • S-ar putea să intervină o schimbare a dietei
  Pacienții care fac dializă trebuie să fie atenți la anumite ingrediente din dieta lor, cum ar fi potasiul, fosfații și sarea, precum și la aportul de lichide. În acest caz, este important să nu se consume prea mult din ingredientele respective, deoarece acest lucru poate înrăutăți performanța rinichilor sau poate duce la complicații. Este posibil să trebuiască să reinventați rețete vechi de familie sau să gătiți două feluri de mâncare diferite. Un nutriționist vă poate ajuta cu stabilirea unui plan de dietă și cu faza de adaptare. Accesând următorul link, veți găsi rețete care sunt potrivite pentru pacienții dializați.
   
 • Există sprijin psihologic pentru membrii familiei
  Traiul cu boala cronică de rinichi este o provocare pentru toți cei implicați. Persoana iubită poate fi frustrată din cauza bolii sau a faptului că starea sa de sănătate s-a deteriorat. Poate că trebuie să se renunțe la hobby-urile preferate. De asemenea, este posibil ca evenimentele de la centrul de dializă să fie supărătoare. Poate că un prieten pacient a avut complicații sau un prieten bun a murit. Cereți sprijin psihologic, dacă este necesar; echipa medicală vă poate ajuta în acest sens.
   
 • Trebuie să stabiliți un nou mod de organizare a timpului
  Pentru a menține cea mai bună calitate posibilă a vieții, este esențial ca persoana iubită să urmeze instrucțiunile medicului și să respecte programările. Tratamentul în sine necesită, de asemenea, o perioadă de timp, indiferent dacă se optează pentru terapie în centru sau la domiciliu. Încercați să priviți tratamentul dintr-o altă perspectivă: timpul necesar pentru dializă este timp pentru viață! Activitățile populare și relaxante, cum ar fi cititul, Sudoku, ascultatul muzicii etc., pot fi în continuare practicate de persoana iubită în timpul tratamentului. Poate fi de ajutor să integrați tratamentul necesar în structuri care sunt mereu aceleași, deoarece acest lucru poate oferi siguranță și poate contribui la reducerea stresului.
   
 • Veți experimenta o nouă formă de coeziune
  Este de înțeles că a face față unei boli cronice poate fi înfricoșător. Gânduri precum „De ce familia mea?” sau „Cum vom gestiona toate acestea?” sunt, de asemenea, foarte ușor de înțeles. O coeziune strânsă între membrii familiei este indispensabilă, mai ales acum. Vorbiți deschis despre îngrijorările dvs. și nu vă rețineți în calitate de rudă/prieten. Comunicarea deschisă creează condiții clare și oferă baza pentru a găsi împreună soluții. Odată ce noua rutină zilnică este stabilită, veți fi mândri de ceea ce ați realizat împreună.

Găsirea de soluții în echipă

Nu este ușor să vă confruntați cu schimbările viitoare și să acceptați boala.

Temerile și grijile pot pune presiune asupra vieții de familie, iar stresul crescut poate face dificil să vă puneți întotdeauna în locul pacientului. În calitate de membru al familiei sau de prieten, vă confruntați, de asemenea, cu decizii dificile și, cu siguranță, nu știți întotdeauna ce este corect să faceți.

Dar amintiți-vă, alegerea unei opțiuni de terapie adecvate se bazează pe o decizie bine gândită, care a fost luată împreună cu un specialist. Nu este o decizie pe care dvs. sau persoana iubită trebuie să o luați singuri.

Este cu siguranță de mare ajutor pentru persoana afectată dacă sunteți acolo pentru a o sprijini. Înfruntarea împreună a unei boli vă poate apropia și mai mult ca familie sau ca prieteni și poate crea premisele unor experiențe noi, pozitive. În timp, membrul familiei/prietenul (prietena) dvs. se va obișnui cu „noua normalitate”. Aceasta este cu siguranță diferită de cea de dinainte, dar poate corespunde în continuare stilului de viață dorit.

Citiți mai multe despre posibilitățile de sprijin în secțiunea următoare.