Treci la conținut

Prevenirea evoluției bolii 

Încetinirea progresiei

Dacă funcția de filtrare a rinichilor este deja afectată, este important să încetiniți progresia bolii. 

În acest sens, diverse măsuri pot fi utile:

 • Consultați un medic cât mai curând posibil și în mod regulat. Acesta vă poate sfătui cel mai bine cu privire la boala de rinichi.
 • Luați medicamentele conform indicațiilor medicului. Planul de medicație este o parte extrem de importantă a terapiei. Acesta tratează simptomele bolii de rinichi și vizează încetinirea progresiei bolii.
 • S-a demonstrat, de asemenea, că o dietă săracă în sare reduce tensiunea arterială și proteinuria. Permiteți medicului dvs. să vă sfătuiască în acest sens.
 • Un aport crescut de fructe și legume poate contribui la scăderea greutății corporale și a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, vă rugăm să fiți conștient(ă) de faptul că nivelurile ridicate de potasiu din fructe pot duce la complicații grave dacă nu sunt consumate în cantitatea corectă. Vă rugăm să consultați medicul în această privință!
 • Exercițiile fizice ușoare și regulate și o activitate fizică intensă pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și pot îmbunătăți calitatea vieții. De asemenea, ar putea contribui la reducerea riscului de probleme cardiace. Nu se recomandă exercițiile fizice intense. Vă rugăm să consultați medicul în această privință.
 • Renunțați la fumat, deoarece s-a demonstrat că acest lucru reduce riscul de probleme cardiace

Stil de viață activ

Gestionarea bolii cronice de rinichi poate fi dificilă. Schimbarea în mod activ a stilului de viață poate avea un impact pozitiv asupra stării de bine. Ar trebui să încercați să mențineți buna funcționare a rinichilor și să le permiteți să lucreze cât mai mult timp posibil.

Probabil că știți deja că exercițiile fizice ușoare zilnice pot avea un efect pozitiv asupra organismului dvs. Exercițiile fizice regulate vă întăresc mușchii și oasele, îmbunătățesc flexibilitatea și echilibrul general. Exercițiile fizice joacă, de asemenea, un rol important pentru sănătatea mentală. Vă pot ajuta să vă distrageți atenția de la gândurile negative sau pot fi o formă conștientă de autoîngrijire.

Dacă funcția renală se înrăutățește sau dacă apar schimbări în starea bolii, este posibil să nu vă mai simțiți la fel de în formă ca înainte. Frecvența și intensitatea antrenamentului depinde de starea actuală de sănătate. Discutați cu medicul înainte de a începe un program de exerciții fizice pentru a primi recomandări cu privire la ceea ce este indicat pentru dvs.

În ce fel pot fi benefice exercițiile fizice ușoare pentru dvs. și organismul dvs.:

 • Puteți reduce tensiunea arterială
 • Puteți îmbunătăți calitatea vieții
 • Puteți reduce riscul de probleme cardiace
 • Puteți reduce stresul
 • Puteți crea oportunități pentru (noi) contacte sociale


După cum vedeți, există motive întemeiate pentru a face exerciții fizice în mod regulat!

Luarea medicamentelor

Luarea medicamentelor este o parte importantă a tratamentului. Scopul medicamentelor este de a ameliora simptomele bolii de rinichi, de a restabili o parte din hormonii perturbați și de a menține funcționarea rinichilor cât mai mult timp posibil. Din aceste motive, este extrem de important să vă luați medicamentele în mod regulat, așa cum v-a prescris medicul, chiar dacă vă simțiți bine!

De asemenea, este important să îi spuneți nefrologului despre orice alte medicamente pe care le luați. Unele medicamente nu sunt potrivite pentru pacienții cu afecțiuni renale, iar medicul poate lua o decizie optimă în cazul dvs.

Nutriție pentru pacienții cu afecțiuni renale

La început s-ar putea să vi se pară dificil să respectați noile recomandări privind dieta. Cu toate acestea, în timp, veți găsi noi modalități de a vă bucura de mese. Încercați să vă amintiți că ceea ce mâncați are un impact direct asupra stării dvs. de bine și că anumite ingrediente pot influența funcționarea rinichilor.

Echilibru

Ca simptom al bolii de rinichi, este posibil să resimțiți pierderea poftei de mâncare și, prin urmare, să vă fie dificil să urmați o dietă adecvată. Acest lucru poate duce inițial la o pierdere nedorită în greutate și mai târziu, chiar la malnutriție. Puteți contracara acest lucru urmând o dietă bine echilibrată.

Proteine

O dietă bogată în proteine duce la o cantitate mare de substanțe rezultate în urma metabolizării acestora și la o creștere a funcției renale de excreție. Ca urmare, rinichii sunt expuși la un stres și la un volum de muncă sporit și, prin urmare, funcția acestora se poate deteriora și mai mult. Dacă este necesar, medicul vă poate recomanda să reduceți consumul de alimente care conțin proteine.

Zahăr

Zahărul poate cauza creșterea în greutate, dar poate favoriza și apariția cariilor dentare. Băuturile îndulcite cu zahăr sunt sărace în substanțe nutritive și conțin calorii inutile.

Sare

Consumul unei cantități prea mari de sare favorizează retenția de apă și hipertensiunea arterială. Acest lucru poate duce la o progresie a bolii de rinichi. Încercați să experimentați cu ierburi și condimente!

În secțiunea următoare găsiți rețete care se potrivesc unei diete potrivite pentru rinichi și aflați de ce terapia de substituție renală vă poate ajuta.

Pentru a afla mai multe despre elementele de bază ale unei diete potrivite pentru rinichi, consultați site-ul web privind nutriția pentru BCR și pre-dializă.