Treci la conținut

Luarea deciziei corecte

Poate că v-ați gândit deja la modul în care diferite aspecte ale vieții de zi cu zi s-ar putea schimba ca urmare a tratamentului de dializă.

Este de înțeles dacă ideea de schimbare vă sperie la început. Am selectat mai jos câteva aspecte ale vieții de zi cu zi, cum ar fi stima de sine, munca, exercițiile fizice, călătoriile, sănătatea mintală și aspectele socio-juridice.

S-ar putea să vi se pară liniștitor să fiți bine informat în prealabil; cu toate acestea, nu putem suplini discuția cu medicul. Fiecare decizie trebuie luată împreună cu medicul. Și rețineți întotdeauna: echipa medicală vă este alături dacă vă confruntați cu probleme și aveți nevoie de mai mult sprijin.

Sfaturi care pot ajuta la alegerea terapiei potrivite

Cu aceste sfaturi am dori să vă sprijinim în demersul dvs. de a găsi terapia potrivită

Sfatul 1: puneți întrebări
Terapia va avea un impact imens asupra vieții dvs. Cercetați opțiunile de terapie, de exemplu, pe acest site web, precum și pe altele și puneți întrebări... medicilor, asistentelor, rudelor

Sfatul 2: implicați-i pe cei dragi pe parcurs
Terapia dvs. îi va afecta și pe cei dragi. Luați-i cu dvs. la vizitele la medic sau la întâlnirile cu pacienții. Discutați cu cei dragi despre provocările terapiei și împărtășiți-vă sentimentele.

Sfatul 3: faceți schimb de idei cu medicul
Medicul este primul punct de contact atunci când alegeți modalitatea de terapie. Profitați de timpul pe care îl petreceți cu medicul și puneți întrebări.

Sfatul 4: faceți schimb de idei cu echipa medicală
Echipa medicală din centrul de dializă a acumulat deja multă experiență în ceea ce privește terapiile. Utilizați aceste cunoștințe și faceți schimb de idei. O discuție cu o asistentă medicală cu experiență vă poate oferi informații valoroase.

Sfatul 5: discutați cu persoane care urmează deja un tratament
Persoanele care urmează deja un tratament de substituție renală au dobândit deja o experiență. Acestea pot împărtăși multe informații despre fiecare terapie. Întrebați medicul despre o persoană de contact.

Sfatul 6: luați notițe despre ceea ce este important pentru dvs.
Fiecare terapie are avantaje și dezavantaje. Luați notițe despre fiecare opțiune de terapie și folosiți-le pentru a vă ajuta să luați o decizie.  Notițele dvs. pot constitui baza unei discuții cu medicul. Apoi discutați cu medicul despre opțiunile de terapie și despre avantajele și dezavantajele acestora în cadrul unui proces de luare a deciziilor în comun.

Compararea diferitelor opțiuni

DPCA DPA Hemodializă la domiciliu (HHD) Hemodializă în centru (HD)
Trei până la cinci schimburi (fiecare de aproximativ 30 de minute) efectuate în timpul zilei, pe cont propriu sau cu un ajutor Se efectuează de obicei în fiecare noapte (aproximativ opt ore) de dvs. sau de ajutorul dvs. Sunt posibile tratamente la domiciliu mai lungi, mai scurte și mai frecvente sau peste noapte. Tratamentul se face pe cont propriu sau cu un ajutor Se efectuează de obicei de trei ori pe săptămână la un centru de dializă, timp de patru până la cinci ore pentru fiecare sesiune
DPCA DPA Hemodializă la domiciliu (HHD) Hemodializă în centru (HD)
Vizite mai puține, dar regulate Vizite mai puține, dar regulate Vizite mai puține, dar regulate Sunt necesare vizite regulate, de obicei de trei ori pe săptămână
DPCA DPA Hemodializă la domiciliu (HHD) Hemodializă în centru (HD)
 • Este nevoie de spațiu pentru lichide, consumabile și rafturi
 • Nu sunt necesare modificări ale infrastructurii locuinței dvs.
 • Este nevoie de spațiu pentru aparat, lichide, consumabile și rafturi
 • Este posibil ca prizele electrice să necesite modificări
 • Este nevoie de spațiu la domiciliu pentru consumabile și pentru aparatul de dializă. În multe țări, sunt disponibile și aparate de dializă de mici dimensiuni
 • În funcție de sistemul pe care îl utilizați pentru HHD, este posibil să fie necesară modificarea sistemelor electrice și de apă
 • Nu este nevoie de spațiu de depozitare la domiciliu, deoarece tratamentele sunt efectuate într-un centru
 • Nu este nevoie de modificări la domiciliu, deoarece tratamentele sunt efectuate într-un centru
DPCA DPA Hemodializă la domiciliu (HHD) Hemodializă în centru (HD)
În cazul în care sunt îndeplinite cerințele de igienă, schimbul de pungi poate fi efectuat și la locul de muncă sau într-o cameră de hotel Poate avea un impact mai mic asupra muncii dvs. în timpul zilei, deoarece tratamentele sunt efectuate în principal noaptea 
 • Datorită opțiunilor flexibile, este posibil să lucrați atât înainte, cât și după tratamentele de dializă. HHD poate avea un impact mai mic asupra recuperării post-tratament.
 • Mai multă flexibilitate în programarea tratamentelor
 • Nu sunt necesare deplasări de la și către centrul de dializă (cu excepția vizitelor de rutină)
 • Este posibil să lucrați atât înainte, cât și după tratamentele de dializă, dar activitatea poate fi limitată din cauza recuperării după tratament, în funcție de starea dvs. clinică
 • Trebuie avută în vedere deplasarea către și de la centrul de dializă
DPCA DPA Hemodializă la domiciliu (HHD) Hemodializă în centru (HD)
 • Sporturile care ar putea fi potrivite pentru pacienții cu DP sunt: mersul pe jos, joggingul și ciclismul. În funcție de starea clinică, medicul vă va ghida cu privire la ceea ce ar putea fi potrivit pentru dvs. 
 • Ar trebui să evitați sporturile care ar putea pune presiune pe abdomen. Acestea ar include, de exemplu, artele marțiale.
 • Din cauza riscului de infecție la locul de ieșire a cateterului, este posibil să fie necesară evitarea sporturilor acvatice.
 • Sporturile care pot fi bune pentru pacienții cu HD și HHD sunt înotul, mersul pe jos și ciclismul. În funcție de starea dvs. clinică, medicul vă va sfătui cu privire la ceea ce ar putea fi potrivit pentru dvs.  
 • Pentru a preveni eventualele complicații, trebuie să vă protejați bine brațul cu acces vascular în timpul sportului. De exemplu, vă puteți pune manșete speciale în acest scop.
 • De îndată ce accesul vascular este vindecat după intervenția chirurgicală, brațul (sau piciorul) poate fi mișcat pentru activități ușoare, cum ar fi întreținerea casei.
DPCA DPA Hemodializă la domiciliu (HHD) Hemodializă în centru (HD)
 • La destinația dvs. de vacanță trebuie să fie îndeplinite cerințele de igienă pentru dializă.
 • Transportul materialelor de dializă necesare trebuie să fie planificat din timp
 • Echipa de la centrul de dializă la domiciliu vă va ajuta în ceea ce privește cerințele.
 • La destinația dvs. de vacanță trebuie să fie posibilă efectuarea dializei într-un centru de dializă.
 • Schimb de idei cu alți pacienți care fac dializă
 • Contactați echipa de la centrul dvs. de dializă la domiciliu pentru a înțelege cerințele necesare pentru o continuitate adecvată a tratamentului prin dializă.
 • În cazul HHD, este posibil să luați cu dvs. micul aparat de dializă și pungile de soluție.
DPCA DPA Hemodializă la domiciliu (HHD) Hemodializă în centru (HD)
De obicei nu este necesar, deoarece dializa are loc prin intermediul cateterului peritoneal. În mod obișnuit, sunt necesare două inserții de ace pentru fiecare tratament cu acces prin fistulă/ grefă sau prin intermediul unui cateter.

Cum să vă mențineți în formă pe perioada dializei

Aproape toată lumea întâmpină la început dificultăți în a se motiva să facă exerciții fizice în mod regulat. Vor exista, de asemenea, limitări suplimentare din cauza bolii dvs. cronice de rinichi. Cu toate acestea, un număr adecvat de exerciții fizice poate avea un efect pozitiv asupra corpului, circulației și ritmului somnului.

Ca pacient care face dializă, există multe modalități de a face exerciții fizice. Poate vă puteți găsi un partener de sport cu care să faceți exerciții? În acest fel, puteți face ceva bun pentru corpul dvs. prin exerciții fizice și pentru sufletul dvs. prin conversație.

Atenție: înainte de a începe să faceți exerciții fizice, este important să discutați cu medicul despre diferitele tipuri de sporturi pe care ați dori să le practicați și dacă acestea ar fi o opțiune potrivită pentru dvs.

Muncă și dializă

Puteți continua să lucrați chiar și în calitate de pacient care face dializă, dacă starea de sănătate vă permite. În orice caz, urmați recomandările medicului.

Ce tratament prin dializă este potrivit pentru muncă?

Există diferențe în ceea ce privește flexibilitatea dvs. și diferitele opțiuni de tratament. Acest lucru are un impact asupra compatibilității dintre locul de muncă și tratamentul dvs. Consultați-vă medicul pentru a stabili care ar putea fi cea mai bună opțiune pentru dvs.

Dializă peritoneală Hemodializă la domiciliu Hemodializă
În cazul în care sunt îndeplinite cerințele de igienă, schimburile de pungi pot fi efectuate și la locul dvs. de muncă. DPA asigură tratamentul pe timp de noapte, permițându-vă să lucrați în timpul zilei. Procedurile de DP oferă un grad relativ ridicat de flexibilitate. Dacă efectuați hemodializa în mod independent la domiciliu, puteți decide singur când să efectuați sesiunile de dializă. Ca urmare, aveți mai multă flexibilitate în modul în care vă practicați profesia, chiar și atunci când faceți dializă. În cazul în care tratamentul prin hemodializă are loc într-un centru, trebuie să vă prezentați la programări. Prin urmare, vă puteți face meseria doar înainte sau după sesiunile de dializă.

 

Programări la clinică

Se recomandă să discutați în prealabil cu angajatorul dvs. despre programul de dializă la clinică. Precizați cât de des și cât timp trebuie să fiți acolo pentru tratament. Dacă vă informați angajatorul în mod deschis și aveți un schimb de informații transparent, neînțelegerile pot fi evitate din timp. De asemenea, puteți discuta cu un membru al departamentului de resurse umane, cu responsabilul pentru persoanele cu handicap sau cu o persoană de încredere.

Informații despre diferitele opțiuni de tratament

Informații despre dializă
Informații despre transplant

Un transplant de rinichi reușit este asemănător cu funcția renală naturală și este considerat cel mai eficient tratament pentru BCR în stadiul terminal.

Mai puține restricții în ceea ce privește dieta.

Timpul de așteptare pentru un transplant de rinichi durează de obicei câțiva ani.

Este necesară administrarea continuă de medicamente anti-respingere.

În cazul în care noul rinichi nu funcționează, dializa poate deveni necesară.

Informații despre tratamentul conservator

Funcția renală nu este înlocuită și, în cele din urmă, rinichii vor înceta să mai funcționeze, ceea ce va duce la moarte naturală.

Accentul se pune pe menținerea calității vieții (nu pe prelungirea vieții) și pe tratarea simptomelor.

Decizia de a alege un tratament conservator ar trebui să fie luată cu mare atenție și să implice medicul dvs. curant și pe cei dragi.

În secțiunea următoare găsiți câteva răspunsuri la întrebările suplimentare legate de opțiunile dvs. de tratament.