Treci la conținut

Filtru pentru fluide de dializă DIASAFE®plus

Un pas important către o bună practică în dializă

  • Produce lichid de dializă ultrapur
  • Asigură un lichid de substituție steril și apirogen* 

 

* Atunci când este utilizat cu două DIASAFE®plus în serie (pentru terapii ONLINE)

Caracteristici esențiale

Figura 1: Fragmente de endotoxine bacteriene intră în fluxul sanguin al pacientului și activează leucocitele, ducând astfel la complicații acute și cronice la pacienții hemodializați.

Puritatea fluidului de dializă

Deoarece volume mari de lichid de dializă intră în contact cu fluxul sanguin al pacientului, o preocupare majoră în terapiile moderne de supleere renală este reprezentată de calitatea și puritatea fluidelor de dializă. Lichidele de dializă pot conține impurități microbiene, cum ar fi endotoxinele derivate din fragmente de bacterii. Fragmentele de endotoxină pot avea greutăți moleculare mult sub 2000 Da, deci suficient de mici pentru a trece atât prin membranele dializoarelor cu flux scăzut, cât și prin cele cu flux ridicat (Figura 1). Se știe că endotoxinele provoacă reacții adverse acute și sunt implicate în complicațiile pe termen lung la pacienții cu hemodializă1,2.

Pentru a evita complicațiile date de prezența endotoxinei în timpul hemodializei, Ghidurile Europene de bună practică în hemodializă (European Best Practice Guidelines for Hemodialysis, EBPG)3 recomandă cu tărie utilizarea apei ultrapure. Apa sau lichidul de dializă ultrapure pot fi obținute cu ușurință prin aplicarea unor filtre speciale pentru fluidul de dializă, cum ar fi DIASAFE®plus.

Nivelurile diferite de puritate a apei pure și ultrapure, conform Ghidurilor Europene de bună practică în dializă
  Apă pură Apă ultrapură
Contaminări microbiene (CFU/ml) ≤ 100 < 0,1
Endotoxine bacteriene (UI/ml) < 0,25 < 0,03

Endotoxinele (LPS) stimulează eliberarea citokinelor pro-inflamatorii, a speciilor oxigen reactive și a mediatorilor lipidici din celulele imunocompetente.

Inflamație cronică

Endotoxinele pot activa celulele sistemului imunitar în mai multe moduri, contribuind astfel la inflamația cronică care este prezentă la toți pacienții hemodializați4. Dovezile demonstrează că inflamația cronică este un factor major de risc pentru boala cardiovasculară aterosclerotică progresivă (CVD)5.

S-a demonstrat că utilizarea fluidului de dializă ultrapur reduce markerii de inflamație cronică la pacienții cu hemodializă6. Prin urmare, este sugestiv faptul că fluidul de dializă ultrapur are un efect benefic asupra bolilor inflamatorii, cum ar fi boala cardiovasculară aterosclerotică7.

Stres oxidativ

Mai mulți stimuli corelați cu tratamentul, inclusiv endotoxinele bacteriene din fluidul de dializă8,9, pot crește stresul oxidativ – o situație în care echilibrul normal dintre producția de tipuri reactive de oxigen (reactive oxygen species, ROS) și activitatea antioxidantă înclină în favoarea ROS. Deoarece stresul oxidativ este asociat cu progresia malnutriției, anemiei și a bolilor inflamatorii, cum ar fi ateroscleroza, este de dorit utilizarea de fluid de dializă ultrapur care reduce mecanismele oxidative induse de dializă8,9.

Produsele finale de glicare avansată (advanced glycation end, AGE)

Importanța fluidului de dializă ultrapur în tratamentele de hemodializă este subliniată de constatarea că endotoxinele acționează în sinergie cu produsele finale de glicare avansată (advanced glycation end, AGE), care accentuează inflamația și stresul oxidativ10. S-a demonstrat că utilizarea de fluid de dializă ultrapur a redus nivelurile plasmatice ale compusilor AGE ai pentosidinei11.

Tratamentul anemiei

S-a demonstrat că fluidul de dializă ultrapur îmbunătățește utilizarea fierului și răspunsul la eritropoietină, ceea ce înseamnă că ar putea fi benefic în tratamentul anemiei, permițând o doză redusă de eritropoietină și menținând în același timp niveluri optime de hemoglobină12,13.

Tehnologie

DIASAFE®plus - un pas important către o bună practică în dializă

Deși apa utilizată pentru producerea de lichid de dializă este tratată printr-o serie de etape de purificare, este posibil ca aceasta să nu îndeplinească încă cerințele stricte privind nivelurile de contaminare bacteriană stabilite de organismele de reglementare. Amplasat la capătul lanțului de tratare a apei, filtrul DIASAFE®plus asigură atingerea cu ușurință a nivelurilor de puritate necesare, prin producția fiabilă de lichid de dializă ultrapur, conform standardelor ISO. DIASAFE®plus încorporează membrana Fresenius Polysulfone®, care are capacități excelente de retenție a endotoxinelor datorită caracteristicilor superioare de absorbție și filtrare ale membranei. Suprafața extinsă de 2,2 m² crește și mai mult capacitatea de adsorbție și de retenție.

®plus poate fi conectat în doar trei pași de manevrare rapidă. Sistemul de blocare DIAFIX™ oferă o conexiune ușoară și igienică.

Instalare și înlocuire igienice, rapide și ușoare

Sistemul de blocare DIAFIX™ oferă o conexiune ușoară și igienică a DIASAFE®plus la aparatul de dializă, în numai trei pași de manevrare necesari pentru instalare sau înlocuire:

  1. Deschideți dispozitivele de blocare ale suportului filtrului
  2. Glisați filtrul DIASAFE® plus în canalele de ghidare
  3. Închideți dispozitivele de blocare - DIASAFE®plus este gata de utilizare. Este atât de ușor! 

plus™.

DIASAFE®plus în sistemul ONLINEplus™

  • Principalele elemente constitutive ale unui tratament de hemodializă de înaltă calitate sunt lichidul de dializă ultrapur preparat cu DIASAFE®plus și hemodializoarele cu membrane ce rețin endotoxinele (Fresenius Polysulfone®, Helixone® sau Helixone®plus)
  • Sistemul ONLINEplus™ duce mai departe standardele de calitate ale tratamentelor prin convecție, cum ar fi hemodiafiltrarea/hemofiltrarea (HDF/HF)
  • Producția fiabilă de lichid de substituție steril și apirogen pentru terapiile ONLINE HDF/HF se realizează prin filtrare dublă, respectiv prin utilizarea a două filtre de lichid DIASAFE®plus în serie14
  • Pe lângă îmbunătățirea igienei și a siguranței tratamentelor prin convecție, opțiunea ONLINEplus™ oferă, de asemenea, caracteristici suplimentare de tratament și o manevrare mai ușoară

Date privind performanța

Filtre de fluide de dializă DIASAFE®plus

Filtre de fluide de dializă DIASAFE®plus
Material membrană Fresenius Polysulfone®
Suprafață efectivă (m²) 2,2
Greutate (g) 170
Material carcasă Polipropilenă
Material de etanșare Poliuretan
Garnituri Silicon
Conectare la aparat Sistemul de blocare DIAFIX™
Rată de filtrare 5 ml/min x mm Hg (3,75 l/min bari; max. 2 bari)
Durata de operare Standard HD: max. 12 săptămâni sau 100 de tratamente ONLINE HF/HDF, pregătire/clătire ONLINE: max. 12 săptămâni sau 100 de tratamente
Dezinfecție Puristeril® 340 sau Puristeril®plus (acid peracetic)
Diasteril® (acid hidroxiacetic) sau Citrosteril® (acid citric)
Sporotal®100 (hipoclorit de sodiu) max de 11 ori
Conținut asociat

Aspecte de igienă în dializă.

HighVolumeHDF® la fel de ușor ca HD.