Treci la conținut

Opțiunile mele de terapie

Ce opțiune de terapie este potrivită pentru mine?

Medicul a discutat cu dvs. despre faptul că funcția renală este grav afectată și că va trebui să selectați în curând o opțiune de terapie de substituție renală (TSR) care să fie cea mai potrivită pentru dvs., pentru a vă păstra atât viața, cât și calitatea acesteia. Având în vedere că există mai multe opțiuni de terapie disponibile pentru mulți pacienți, este important să profitați de ocazia de a afla mai multe despre opțiunile de terapie, pentru a face alegerea potrivită pentru dvs.

Alegerea terapiei potrivite pentru insuficiența renală poate fi dificilă. Familiarizați-vă cu opțiunile de terapie și, împreună cu medicul, alegeți terapia care se potrivește cel mai bine stării dvs. de sănătate și stilului de viață.

Terapia prin dializă pe care ați ales-o nu este bătută în cuie. Stilul de viață și factorii medicali în schimbare joacă, de asemenea, un rol în alegerea terapiei. Acești factori se pot schimba pe parcursul vieții sau pot apărea complicații care să necesite trecerea la o altă formă de tratament. Mulți pacienți nu urmează doar o singură formă de tratament pe parcursul vieții.

Fiecare opțiune terapeutică are propriile avantaje și dezavantaje și nu orice terapie este potrivită pentru fiecare pacient, lucru care vă poate limita opțiunile. Împreună cu medicul și cu familia, puteți decide care este cea mai bună terapie pentru dvs. în ceea ce privește rezultatele tratamentului și calitatea vieții.

Susținere pe durata acestui proces

Dorim să vă sprijinim în identificarea terapiei potrivite și am adunat cele mai importante informații despre diferitele opțiuni de terapie.

  • Cu ajutorul câtorva sfaturi care să vă ajute în alegerea terapiei potrivite, vă vom oferi câteva îndrumări pe drumul spre luarea unei decizii
  • Dorim să vă prezentăm cele mai importante opțiuni de terapie:
    transplant, dializă peritonealăhemodializăhemodializă la domiciliu și terapie conservatoare
  • Terapia prin dializă pe care ați ales-o nu este bătută în cuie…
  • Dializa vă schimbă viața de zi cu zi. În secțiunea Viața mea cu dializă, abordăm cele mai relevante subiecte pentru alegerea unei opțiuni de terapie: viața de zi cu zi, exerciții fizice, vacanță și nutriție

Transplant de rinichi

O intervenție chirurgicală majoră, în timpul căreia un pacient cu insuficiență renală primește un rinichi nou - fie de la un donator viu, fie de la un donator decedat.

Un transplant de rinichi este transferul unui rinichi sănătos de la un donator la un pacient (primitor) cu insuficiență renală cronică.

Situația în care un pacient (primitor) este potrivit pentru un transplant de rinichi depinde de diverse considerente medicale. Se efectuează diferite analize de laborator pentru a se asigura că rinichiul donatorului și primitorul sunt compatibili.

Timpul necesar pentru a primi un rinichi de la un donator variază foarte mult. Din păcate, nu există suficienți rinichi disponibili pentru transplant. Din acest motiv, pacienții pot rămâne adesea pe o listă de așteptare pentru o perioadă lungă de timp.

Cine poate dona un rinichi?

  • rudă de sânge în viață (de exemplu, părinți sau frați).
  • Un donator neînrudit în viață (de exemplu, un partener de viață sau un prieten foarte apropiat)
  • Un donator decedat care a fost de acord să doneze înainte de a muri

Cum funcționează un transplant de rinichi?

Rinichiul donatorului este introdus în părțile inferioare ale abdomenului. De obicei, rinichii bolnavi nu sunt extirpați, în principal pentru a beneficia de funcțiile rămase ale acestora. Dacă totul decurge bine (adică, dacă intervenția chirurgicală este reușită și dacă se iau medicamentele adecvate pentru a menține rinichiul în organism), noul rinichi preia sarcinile rinichilor bolnavi în suficientă măsură pentru a restabili parțial funcția renală pierdută. Un rinichi transplantat cu succes poate funcționa timp de mulți ani. În cazul în care transplantul nu reușește, dializa rămâne o opțiune. Mulți pacienți cu boli de rinichi urmează diferite modalități de tratament pe parcursul vieții (de exemplu, încep cu dializă peritoneală, apoi un transplant de rinichi, apoi trec la hemodializă după ce rinichiul donatorului își poate pierde funcția sau apar complicații), astfel încât un transplant nereușit nu este ultima opțiune.

Ce trebuie luat în considerare pentru un transplant de rinichi?

Un transplant reușit poate contribui la o stare de sănătate mai bună fără dializă. Pentru a preveni respingerea rinichiului donatorului, pacientul (primitorul) trebuie să ia regulat medicamente în timpul transplantului și/sau după acesta. Aceste medicamente sunt denumite în general imunosupresoare. Cu toate acestea, în unele cazuri, chiar și aceste medicamente nu pot preveni respingerea rinichiului.

Deoarece sistemul imunitar va fi mai slăbit decât al altora, trebuie să fiți conștient(ă) de potențialele efecte secundare ale acestor medicamente, în special cu privire la infecții. Prin urmare, este esențial să urmați măsurile de igienă indicate de medic. Aceste medicamente pot avea efecte secundare nedorite, cum ar fi modificări ale gingiilor, creșterea tensiunii arteriale, niveluri ridicate de colesterol, față umflată, anemie, creștere nedorită a părului, probleme ale pielii și oase slăbite. În cazul în care prezentați oricare dintre aceste efecte, informați-vă medicul. În cazul pacienților care au primit un rinichi de la un donator, este important ca medicamentele împotriva respingerii, precum și alte medicamente să fie administrate zilnic și să se efectueze examinări de control regulate.

Dializă peritoneală (DP)

Dializa peritoneală (DP) este denumită după peritoneu. Acesta este un țesut subțire și catifelat care căptușește cavitatea abdominală și organele interne. Acesta este prezent în mod natural în corpul fiecărei persoane. Această formă de dializă utilizează peritoneul ca filtru natural pentru a înlocui funcția renală. În acest scop, se introduce în abdomen o soluție de dializă proaspătă. În funcție de prescripția medicului, aceasta rămâne acolo timp de câteva ore și este înlocuită imediat ce toxinele și excesul de apă din organism au fost absorbite.

Cateterul pentru DP

  • Cateterul este un tub de plastic moale și flexibil, cu diametrul aproximativ de grosimea unui pai.
  • În dializa peritoneală, lichidul de dializă intră și iese din abdomen prin cateter.
  • Cateterul este plasat în cavitatea abdominală printr-o procedură chirurgicală minoră și rămâne permanent în poziție. De obicei, este gata de utilizare la două săptămâni după intervenția chirurgicală.

Există două tipuri de DP 

DP se efectuează fie ca dializă peritoneală continuă ambulatorie (DPCA) (manual), fie ca dializă peritoneală automată (DPA) (cu ajutorul unui aparat). În cazuri rare, se poate utiliza și o combinație a celor două tipuri. Ambele opțiuni de terapie sunt de obicei efectuate în mod independent la domiciliul pacientului sau în alte locuri adecvate, cum ar fi la locul de muncă sau într-o cameră de hotel în timpul unei călătorii, în general de către pacient sau de către un îngrijitor. Nu vă faceți griji! Veți primi o instruire amplă din partea echipei medicale înainte de a efectua dializa pe cont propriu. Toți pașii necesari vă vor fi comunicați, iar după aceea veți fi mândru că ați reușit să vă gestionați singur terapia. Decizia de a alege una dintre cele două opțiuni de DP depinde de stilul de viață, de starea de sănătate și de preferințele personale ale pacientului și este luată împreună cu medicul. Ar putea fi utilă și implicarea rudelor sau a altor pacienți în decizie. Se poate face totul împreună!

Informații despre DP

  • Efectuați tratamentul în mod independent, șapte zile pe săptămână, la domiciliu, conform prescripției nefrologului.
  • Cu toate acestea, nu sunteți singur(ă): un medic vă va verifica în mod regulat, iar o asistentă de DP vă stă la dispoziție prin telefon, în regim de gardă.
  • Cu DP, dispuneți de o oarecare flexibilitate. Acest lucru vă permite să vă planificați viața de zi cu zi. Acest lucru poate fi important dacă lucrați, mergeți la școală sau călătoriți.
  • În plus, DP este posibilă aproape oriunde, astfel încât puteți face dializă la locul de muncă, de exemplu. Totuși, discutați în prealabil cu medicul despre acest lucru!
  • Întrucât nu trebuie să vă deplasați la un centru de dializă, aveți mai mult timp pentru dvs. și trebuie să vă programați doar controalele la medic.
  • DP poate ajuta la menținerea funcției renale reziduale.
  • Nu este nevoie de ace (înțepături) pentru a efectua DP, iar tratamentul este de obicei nedureros.

Ce trebuie să faceți pentru a efectua DP cu succes:

  • Veți primi o instruire detaliată la centrul de dializă pentru a vă asigura că veți reuși să efectuați DP pe cont propriu. Veți învăța, de asemenea, modul adecvat de îngrijire al cateterului.
  • Rețineți că ar putea dura ceva timp până când vă veți obișnui cu lichidul din stomac. De obicei, nu este o problemă pentru un adult să aibă doi până la trei litri de lichid în cavitatea abdominală.
  • Respectarea anumitor precauții vă va ajuta să evitați riscul unei infecții numite peritonită. Controlul igienei este unul dintre cele mai importante aspecte ale terapiei prin DP. Asistenta medicală vă va da instrucțiuni despre cum să evitați infecția.
  • Veți avea nevoie acasă de un spațiu amplu de depozitare pentru provizii.
  • Dacă aveți diabet zaharat, trebuie să știți că medicul ar putea fi nevoit să vă ajusteze doza de insulină. Acest lucru se întâmplă deoarece glucoza din lichidul utilizat în dializă poate crește nivelul de zahăr din sânge.
  • Veți efectua tratamentul în fiecare zi, șapte zile pe săptămână, după cum v-a prescris nefrologul.
  • Veți vizita centrul de dializă o dată sau de două ori pe lună pentru controale medicale.

Dializă peritoneală continuă ambulatorie (DPCA)

Se realizează în mod continuu, fără a utiliza un aparat. În mod obișnuit, se fac trei - cinci schimburi de lichide pe zi la domiciliu.

Cu DPCA, dializa se efectuează continuu. Soluția de dializă este introdusă și scoasă din organism prin schimburi manuale. În mod obișnuit, se fac între trei și cinci schimburi pe zi într-un mediu curat - acasă, la serviciu sau în timpul călătoriilor. După o consultație cu medicul, schimburile pot avea loc și într-o încăpere adecvată de la locul de muncă, de exemplu. În timpul dializei, nu sunteți conectat la niciun aparat, așa că vă puteți deplasa pe durata tratamentului.

Cum să efectuați un schimb de pungi etapă cu etapă

1. Etapa
soluția de dializă este introdusă prin cateter în cavitatea abdominală.

2. Etapa
soluția de dializă rămâne în cavitatea abdominală timp de câteva ore. Produsele reziduale și excesul de apă din organism sunt absorbite prin dializă

3. Etapa
după un timp prestabilit, soluția de dializă este drenată din cavitatea abdominală și înlocuită cu soluție proaspătă.

După aplicarea măsurilor de igienă, conectați setul de pungi de plastic pentru DPCA umplute cu soluție de dializă la cateter. Setul pentru DPCA constă, de obicei, din două pungi, o pungă goală pentru reziduuri și o pungă umplută cu 2-2,5 litri de lichid de curățare sau dializant. Drenați soluția de dializă folosită prin cateter, acțiune ce durează aproximativ 20 de minute. După drenarea fluidelor folosite, spălați cateterul cu o cantitate mică de dializant proaspăt.

Acum puteți introduce soluția proaspătă de dializă în cavitatea abdominală. Prin agățarea pungii de plastic pe bara de perfuzie la nivelul umerilor, lichidul va fi introdus în abdomen cu ajutorul gravitației. Acest proces se numește umplere și durează aproximativ 10 minute. Apoi puteți deconecta setul și vă puteți astupa cateterul.

Întregul proces, care constă în cele trei etape (de umplere, retenție și golire), se numește schimb de pungi. Acest proces durează aproximativ 30 de minute și se efectuează de obicei de trei până la cinci ori pe zi. Unii pacienți preferă să facă schimbul de pungi înainte sau după masă sau înainte de culcare. Toate etapele necesare vă sunt prezentate și explicate în prealabil în cadrul unei sesiuni de instruire detaliate.

Lichidul de dializă rămâne în cavitatea abdominală timp de câteva ore. Aceasta se numește retenție. În timpul acestei perioade de retenție, care este perioada dintre două schimburi, reziduurile și apa în exces sunt eliminate din sânge prin peritoneu în dializat, care este eliminat din organism la următorul schimb de pungi.

Dializă peritoneală automată (DPA)

Tratament automatizat care utilizează un aparat pentru a efectua schimburile de fluide. Tratamentele de DPA se realizează de obicei la domiciliu.

În cazul DPA, punga este schimbată printr-un proces automatizat cu ajutorul unui aparat special numit cycler. Tratamentul este diferit pentru fiecare pacient și este adaptat la nevoile dvs. personale. Medicul va stabili numărul de schimburi de pungi și durata unei ședințe. DPA se poate efectua sub forma unei singure ședințe mai lungi în timp ce dormiți, a mai multor ședințe mai scurte în timpul zilei sau al nopții sau a unei combinații între cele două. În mod obișnuit, perioada de tratament ajunge la opt până la douăsprezece ore pe zi. Veți primi o instruire detaliată cu privire la modul de operare a aparatului.

În calitate de pacient cu DP, veți învăța să realizați terapia în mod independent, la domiciliu. Acest lucru vine la pachet cu un anumit grad de responsabilitate personală. Cu toate acestea, dializa la domiciliu nu înseamnă că sunteți pe cont propriu! Dacă aveți întrebări sau dacă aveți nevoie de mai mult sprijin, puteți contacta echipa medicală.

Aflați despre dializa peritoneală în următorul videoclip:

Hemodializă

În timpul unui tratament prin hemodializă, sângele este filtrat în afara corpului prin intermediul unui dializor, numit și filtru sau rinichi artificial, pentru a elimina reziduurile nedorite, toxinele și excesul de apă. Pentru tratament, trebuie creat un acces specific la fluxul sanguin (acces vascular) care este utilizat pentru a accesa vasele de sânge în timpul tratamentului. Există trei tipuri principale de acces vascular: o fistulă, o grefă sau un cateter. Un chirurg va crea acest acces (fistulă sau grefă), de obicei la nivelul brațului sau uneori al piciorului. Cateterele sunt introduse de regulă în vasele de sânge de la nivelul gâtului. Accesul preferat pentru HD este o fistulă, care este un acces în braț realizat prin unirea unei vene cu o arteră printr-o mică intervenție chirurgicală. Fistula s-a dovedit a avea rezultate mai bune în comparație cu o grefă sau un cateter.

Hemodializa utilizează o soluție numită dializant pentru a elimina substanțele nedorite din sânge. Spre deosebire de dializa peritoneală, în dializor există o membrană artificială specială care permite curățarea sângelui. Acest lucru vă reface organismul și asigură un sânge echilibrat din punct de vedere chimic, care este apoi reintrodus în organism.

Un tratament tipic de hemodializă durează între patru și cinci ore și se repetă de trei ori pe săptămână. Cu toate acestea, momentul, durata și frecvența hemodializei depind de afecțiunile medicale și de stilul dvs. de viață.

Dacă alegeți dializa în centru, aveți de obicei trei programări fixe pe săptămână. În cazul acestei opțiuni de tratament, echipa de dializă va pregăti, va efectua și va monitoriza tratamentul de dializă.

Informații despre hemodializă

  • Tratamentul este efectuat de asistente medicale instruite și de medici.
  • Efectuați dializa într-un singur loc. Nu trebuie să depozitați aparatele sau materialele de dializă la domiciliu.
  • În timpul dializei, puteți să citiți, să vă relaxați, să lucrați la calculator, să vă uitați la televizor, să ascultați muzică sau să faceți orice altceva vă place și se poate.
  • De asemenea, puteți să discutați cu alți pacienți care fac dializă. La urma urmei, este bine de știut că nu sunteți doar dvs. în această situație. Pentru mulți pacienți, tratamentul prin dializă este o ocazie de a socializa și, uneori, se creează prietenii puternice între pacienții care se află în aceeași situație.

Rețineți:

  • Respectați cu strictețe programul de dializă: de obicei, trei programări pe săptămână, patru până la cinci ore pe zi, plus sosirea și plecarea.
  • Finalizați întreaga sesiune. Oprirea chiar și cu cinci minute mai devreme poate face ca dializa să fie mai puțin eficientă și să vă afecteze sănătatea.
  • În primele câteva luni de terapie, este posibil să vă simțiți încă epuizat și să vă clătinați pe picioare după dializă. În acest caz, rugați un membru al familiei sau un prieten să vă ducă și să vă ia după sesiuni. Unele centre de dializă pot, de asemenea, să ofere sprijin.

Hemodializă la domiciliu

Tratamentul se efectuează în confortul domiciliului pacientului, cu ajutorul unui partener de îngrijire, dacă este necesar.

Dacă alegeți hemodializa la domiciliu (HHD), dvs. sau un îngrijitor va efectua pregătirea, implementarea și monitorizarea tratamentului la domiciliu. Aparatul de dializă și materialele pentru dializă sunt utilizate la domiciliu. În funcție de sistemul de dispozitive pe care îl utilizați, este posibil să fie necesară adaptarea alimentării cu energie electrică și apă.

Hemodializa la domiciliu funcționează în mod similar cu hemodializa în centru, dar procedura de tratament este efectuată în confortul casei dvs. De obicei, hemodializa este efectuată de trei până la patru ori pe săptămână. În cazul hemodializei la domiciliu, poate exista flexibilitatea de a adăuga sesiuni suplimentare de tratament: hemodializă frecventă la domiciliu. Hemodializa frecventă la domiciliu se face de obicei de cinci până la șase ori pe săptămână și vă permite, de asemenea, să efectuați sesiuni de dializă mai scurte, în funcție de modalitatea pe care o decideți împreună cu medicul. S-a demonstrat că HHD frecventă oferă diferite beneficii pacienților, în sensul îmbunătățirii flexibilității și calității vieții.

Aceste beneficii pot fi grupate în beneficii fizice sau mentale. În cazul HHD frecvente au fost demonstrate diferite beneficii, cum ar fi, opțiunea pentru o dietă mai permisivă,scăderea tensiunii arteriale2,3 și reducerea medicației aferente,1 precum și îmbunătățirea ratelor de supraviețuire.4,5,6

Au fost descrise beneficii suplimentare ale HHD frecvente pentru sănătatea mintală. S-a demonstrat că o sesiune zilnică de hemodializă de scurtă durată îmbunătățește sănătatea mintală și duce la mai puține episoade de depresie.

În plus, dacă lucrați, situația profesională poate fi îmbunătățită, deoarece timpul de dializă este mai scurt.

În cele din urmă, tulburările de somn și sindromul de picioare neliniștite pot fi atenuate.

Toate aceste beneficii pot avea un mare impact asupra situației și stării de bine a pacientului. Prin urmare, HHD frecventă ar putea reprezenta o opțiune de tratament. Discutați cu echipa medicală dacă aceasta ar putea fi o opțiune și pentru dvs.

HHD este de preferat pentru pacienții care doresc să continue să lucreze, să beneficieze de condiții cât mai flexibile și să facă dializă într-un mediu familiar.

Informații despre hemodializa la domiciliu

  • Aveți mai multă flexibilitate în ceea ce privește munca, școala sau alte activități sociale, deoarece puteți alege singur orele de dializă, conform recomandărilor echipei medicale, în comparație cu HD în centrul de dializă.
  • Rămâneți în mediul familiar din propria casă în timpul dializei și aveți posibilitatea de a contacta întotdeauna echipa de dializă prin telefon.
  • De obicei, dacă medicul vă prescrie sesiuni de dializă mai frecvente, aveți o libertate mai mare în alegerea dietei.
  • Nu trebuie să ieșiți din casă pentru dializă, ceea ce economisește timp și costuri de deplasare și de transport și nu trebuie să vă faceți griji cu privire la orele de sosire și plecare.
  • Este posibil să puteți efectua HHD complet pe cont propriu. Dvs. sau partenerul dvs. de îngrijire introduceți singuri acele, modalitate preferată de unii pacienți.

Rețineți:

  • În general, în primele săptămâni, treceți printr-o fază de instruire, dacă este necesar, împreună cu un partener sau un prieten în care aveți încredere.
  • Dacă aveți un membru al familiei sau un prieten care să vă ajute cu dializa, această persoană trebuie să fie de încredere. Persoana trebuie să fie de acord să vă ajute cu HHD sau să rămână cu dvs. pentru a monitoriza tratamentul.
  • Dvs. sau persoana apropiată trebuie să fiți gata să vă pregătiți pentru dializă și să curățați echipamentul după aceea.
  • Trebuie verificat dacă alimentarea cu apă și electricitate trebuie să fie refăcută sau adaptată. Asigurați-vă că există cineva care poate organiza acest lucru.
  • De asemenea, trebuie să creați un spațiu la domiciliu pentru a depozita materialele și echipamentele.
  • Dacă vă este frică de ace, trebuie să țineți cont de acest aspect atunci când luați decizia. Discutați cu medicul despre acest lucru!

Dializa într-un centru

Tratamentele sunt efectuate într-un centru de dializă. Personalul medical va pregăti, va efectua și va monitoriza procedura.

Dacă alegeți dializa în centru, aveți de obicei trei programări fixe pe săptămână, de câte patru ore de tratament. În cazul acestei opțiuni de tratament, echipa de dializă va pregăti, va efectua și va monitoriza dializa.

Aflați despre hemodializă în următorul videoclip:

Tratament conservator

Concentrați-vă asupra menținerii calității vieții, nu asupra prelungirii vieții. Terapia se bazează pe ameliorarea disconfortului și a durerii provocate de simptomele insuficienței renale, cum ar fi edemul și dispneea.

În funcție de afecțiunile (medicale) pe care le aveți, este posibil ca dializa să nu vă prelungească viața și cea mai bună opțiune ar fi să lăsați natura să-și urmeze cursul. Indiferent de afecțiunile medicale, pe baza situațiilor și preferințelor individuale, unii pacienți decid să nu înceapă sau să întrerupă terapia de substituție renală.

Aveți opțiunea de a nu primi deloc tratament de substituție renală și tratament de prelungire a vieții. Funcția renală nu va mai fi înlocuită, iar rinichii dvs. vor ceda, ceea ce va duce la moarte naturală. Echipa dvs. de îngrijire a sănătății vă va sprijini în continuare și vă va trata simptomele cu medicamente și, dacă este necesar, vă va oferi o formă de nutriție de susținere. Terapia conservatoare are ca scop mai degrabă menținerea calității vieții.

Echipa medicală va discuta cu dvs. pentru a vă ajuta să luați o decizie informată și chibzuită.

Faceți o alegere

Respectarea programărilor și a planului de tratament este esențială pentru sănătatea dvs. Prin urmare, este important să alegeți o terapie care să se potrivească situației dvs. personale. Rețineți întotdeauna: răsplata pentru timpul pe care îl investiți poate fi o viață mai plină, mai activă și mai sănătoasă. 

Ați parcurs acum o prezentare generală a opțiunilor de tratament care sunt disponibile. Împreună cu echipa medicală, puteți discuta și decide care dintre aceste opțiuni de tratament ar fi cea mai potrivită pentru dvs.

Citiți mai multe despre luarea deciziei corecte în secțiunea următoare.

1 Mucsi I, Hercz G, Uldall R, Ouwendyk M, Francoeur R, Pierratos A. Control of serum phosphate without any phosphate binders in patients treated with nocturnal hemodialysis. Kidney Int. 1998;53(5):1399-1404. doi:10.1046/j.1523-1755.1998.00875.x

2 Culleton BF, Walsh M, Klarenbach SW, et al. Effect of frequent nocturnal hemodialysis vs conventional hemodialysis on left ventricular mass and quality of life: a randomized controlled trial. JAMA. 2007;298(11):1291-1299. doi:10.1001/jama.298.11.1291

3 Chan CT, Shen SX, Picton P, Floras J. Nocturnal home hemodialysis improved baroreflex effectiveness index of end-stagerenal disease patients. J Hypertens. 2008; 26(9):1795-1800. doi: 10.1097/HJH.0b013e328308b7c8

4 Marshall MR, Polkinghorne KR, Kerr PG, Hawley CM, Agar JW, McDonald SP. Intensive Hemodialysis and Mortality Risk in Australian and New Zealand Populations. Am J Kidney Dis. 2016;67(4):617-628. doi:10.1053/j.ajkd.2015.09.025

5 Rydell H, Ivarsson K, Almquist M, Segelmark M, Clyne N. Improved long-term survival with home hemodialysis compared with institutional hemodialysis and peritoneal dialysis: a matched cohort study. BMC Nephrol. 2019;20(1):52.
Publicat pe 13 februarie 2019. doi:10.1186/s12882-019-1245-x

6 Marshall MR, Walker RC, Polkinghorne KR, Lynn KL. Survival on home dialysis in New Zealand. PLoS One. 2014;9(5):e96847. Publicat pe 7 mai 2014. doi:10.1371/ journal.pone.0096847