Treci la conținut

Cum mă pregătesc pentru dializă

Ați făcut deja progrese considerabile:

V-ați informat cu privire la diferitele opțiuni de terapie din diverse surse și ați luat o decizie privind terapia împreună cu medicul dvs.

Acum este momentul să vă pregătiți mai detaliat pentru momentul în care veți începe tratamentul. Indiferent dacă ați optat pentru terapie în centru sau la domiciliu, există aspecte importante pentru sănătatea dvs. fizică și psihică pe care trebuie să le luați în considerare. Veți primi recomandări individuale, adaptate la situația dvs., din partea medicului curant și a echipei de dializă.

Sănătate psihică

Este normal să fiu anxios în legătură cu începerea tratamentului?

Este absolut de înțeles dacă vă faceți griji cu privire la momentul apropiat de începere a tratamentului. S-ar putea să vă fie teamă de schimbările din viața de zi cu zi sau să vă întrebați dacă veți mai fi în stare să faceți față provocărilor care vă așteaptă. Poate că vă faceți griji cu privire la modul în care puteți să integrați terapia în viața de zi cu zi și să fiți capabil să vă desfășurați activitățile la care nu doriți să renunțați. Poate că vă faceți griji și cu privire la ce cred prietenii și alte persoane despre tratamentul de dializă. Mulți pacienți se simt mai bine după ce vorbesc cu alți pacienți care fac dializă. Cu toate acestea, trebuie să știți că întârzierea începerii tratamentului necesar de dializă poate avea efecte nocive asupra stării de sănătate.

Boala cronică de rinichi și sănătatea psihică

Uneori, viața ca pacient cu boală de rinichi poate fi dificilă. Mai ales la început, este posibil ca dvs. și cei dragi să vă simțiți copleșiți de situație. Pot apărea sentimente de deznădejde sau o anumită teamă față de viitor. Discutați cu echipa medicală și cu prietenii și membrii familiei despre gândurile care vă deranjează. Vă veți da seama în curând că există oameni în jurul dvs. care se preocupă de starea dvs. de bine și doresc să vă ajute. Nu vă sfiiți și acceptați tot ajutorul de care aveți nevoie. Uneori, este posibil ca discuțiile cu cei dragi să nu vă ofere satisfacția necesară. În acest caz, ar putea fi indicat să solicitați sprijin profesional din partea unui asistent social, a unui psiholog sau a unui psihiatru.

Mulți pacienți pot trece printr-o fază de incertitudine la început, deoarece sunt neliniștiți în legătură cu reorganizarea vieții lor de zi cu zi. Poate că puteți privi această teamă de schimbare dintr-un alt unghi: De obicei, frica vă protejează de luarea unor decizii prea riscante. Credeți în dvs. și acceptați boala. Cu sprijinul echipei medicale, veți găsi modalități de a integra tratamentul în noua dvs. viață.

Următoarele sfaturi vă pot ajuta să vă pregătiți pentru tratament.

  • Hemodializă: Cereți medicului să vă prezinte sala de dializă și să vă arate camera de tratament înainte de prima ședință de dializă. În acest fel, vă puteți familiariza în prealabil cu noul mediu și cu personalul. Ar putea fi posibil să vedeți sala de dializă și aparatele/dializorul. Acest lucru vă poate ajuta să înlăturați o parte din teama de tratament.
  • Transplant: cereți medicului informații despre transplant. Medicul va coordona, de asemenea, pregătirea pentru viitorul transplant.
  • Dializă peritoneală: întrebați în centrul de dializă dacă este posibil să faceți schimb de informații cu alți pacienți cu DP. Pacienții care suferă de aceeași boală vă pot înțelege foarte bine temerile și cu siguranță vă pot da sfaturi utile, astfel încât să reușiți să le depășiți. Cereți echipei medicale să vă dea datele de contact ale unor persoane relevante.
  • Aspecte generale: luați notițe înainte de conversațiile importante și notați-vă întrebările pe care doriți să le adresați. În acest fel, nu veți uita informații importante și veți avea o structură care să ghideze conversația.
  • Împărtășiți-vă preocupările cu echipa medicală: aceasta este formată din profesioniști cu experiență care au îngrijit și sfătuit deja mulți pacienți aflați în aceeași situație.

Aspecte socio-juridice

În calitate de pacient cronic, este posibil să aveți dreptul la diferite servicii suport. Rețineți că este întotdeauna necesar să verificați ce programe se pot aplica în fiecare caz în parte.

Compensație pentru dezavantaje (handicap grav)

Persoanele cu handicap grav se confruntă cu provocări în viața de zi cu zi pe care persoanele fără handicap nu le întâmpină. Din acest motiv, în multe țări, o protecție specială este prevăzută prin lege. Compensația pentru dezavantaje oferită de sistemul de sănătate local încearcă să vă sprijine în viața de zi cu zi și se poate aplica și în cazul dvs.
Pentru a primi aceste și alte indemnizații, acest sistem trebuie să fie disponibil în țara dvs. și trebuie să fiți diagnosticat cu un handicap grav. În mod obișnuit, acest lucru se face prin solicitarea unui card pentru handicap. Procesul de solicitare determină, de asemenea, gradul de gravitate al handicapului.

Muncă și dializă

Nevoia de dializă poate face dificilă continuarea activității profesionale. Cu toate acestea, pentru mulți oameni, munca este o parte importantă a vieții sociale, le structurează viața de zi cu zi și poate fi importantă pentru o stare de spirit sănătoasă. Din punct de vedere financiar, poate fi, de asemenea, avantajos să continuați să lucrați.

Important: discutați cu medicul pentru a stabili dacă și în ce măsură puteți continua să lucrați. Nu uitați că dializa vă oferă forța necesară pentru viața de zi cu zi și că, prin urmare, tratamentul este obligatoriu. Dacă ați fost diagnosticat cu un handicap grav, aveți adesea dreptul la o protecție specială la locul de muncă. Aceasta poate include o protecție specială împotriva concedierii, scutirea de ore suplimentare, concedii suplimentare și crearea unui spațiu de lucru adecvat pentru persoanele cu handicap.

Nutriție

O dietă adecvată poate avea o influență semnificativă asupra reușitei tratamentului. Cu toate acestea, există diferențe în funcție de tipul de tratament.

La început poate părea descurajant să fie necesar să acordați mai multă atenție obiceiurilor alimentare. Cu toate acestea, nu uitați că dietele alimentare pot contribui la succesul terapiei și vă pot ajuta să evitați complicațiile. Încercați să vedeți schimbările în obiceiurile dvs. alimentare mai puțin ca pe niște restricții, ci mai degrabă ca pe o dezvoltare de noi obiceiuri care se potrivesc situației dvs. și care vă îmbunătățesc starea clinică. Respectarea consecventă a planului de tratament vă va da puterea de a face față provocărilor zilnice și de a vă bucura de viață.

Recomandări generale

În cele ce urmează, puteți citi despre unele aspecte ale consumului de alimente care ar putea juca un rol important pentru dvs.

Proteine
Deoarece dializa este un tratament care duce la pierderea sau catabolismul proteinelor și, prin urmare, trebuie să vă asigurați că obțineți suficiente proteine și energie din alimentație. Printre sursele adecvate de proteine se numără peștele, carnea de pasăre, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi și cele pe bază de plante, precum și legumele. Consultați-vă cu medicul sau nutriționistul pentru a afla care este aportul dvs. de proteine.

Sare
Pacienții cu boală de rinichi sunt de obicei sfătuiți să își limiteze consumul de sare. Acest lucru se datorează faptului că sarea favorizează acumularea de apă în exces în organism și afectează tensiunea arterială. În plus, un consum excesiv de sare crește senzația de sete. Deoarece sarea este adesea adăugată la alimentele produse industrial, mulți oameni consumă zilnic mai multă sare decât este recomandat. Prin urmare, încercați să evitați alimentele semipreparate și să înlocuiți sarea cu ierburi și condimente!

Fosfați
Din cauza insuficienței renale, este posibil ca fosfații să nu se elimine normal și nici chiar dializa zilnică să nu poată asigura o eliminare suficientă a fosforului. Din acest motiv, este important să limitați aportul zilnic de fosfați dacă nivelurile de fosfați sunt prea ridicate. Încercați să evitați alimentele de tip fast-food și conservele! În plus, poate fi necesar să luați medicamente care leagă fosfații (numite și chelatori de fosfați), după cum v-a prescris medicul. Dacă medicul vă sfătuiește să luați chelatori de fosfați, puteți, de asemenea, să păstrați o mică cantitate de chelatori de fosfați în geantă. În acest fel, vă puteți bucura și de mese spontane.

Aportul de lichide
Din cauza bolii de rinichi, excreția de lichide prin urină este (foarte) limitată. Din acest motiv, este necesar să nu beți prea multe lichide, pentru a limita solicitarea suplimentară a rinichilor. Deoarece recomandările pot varia de la un pacient la altul, vă rugăm să vă adresați medicului pentru recomandarea privind aportul de lichide. Rețineți, de asemenea, că lichidele nu sunt ingerate doar din băuturi, ci și din alimente, cum ar fi supe, fructe, iaurt și înghețată.
De asemenea, ar trebui să evitați băuturile răcoritoare cu un conținut ridicat de zahăr sau potasiu și să beți în schimb apă sau ceai. Aportul de lichide constă în echilibrarea aportului de apă și a eliminării acesteia!

Diabet zaharat
Mulți pacienți cu boală de rinichi au, de asemenea, diabet zaharat, care necesită un control adecvat al glicemiei. Menținerea sub control a nivelului de glucoză din sânge este importantă pentru inimă și pentru vasele de sânge. Aveți grijă să consumați zahăr, dulciuri și băuturi îndulcite doar cu moderație. Solicitați medicului curant recomandări privind dieta! Luarea de medicamente antidiabetice, dacă vi se prescriu, va îmbunătăți, de asemenea, controlul glicemiei și, prin urmare, este un aspect la care trebuie să fiți atent.

Semnele vitale

Este posibil ca unele semne vitale să trebuiască să fie măsurate și înregistrate zilnic sau la anumite intervale. Consultați centrul de dializă cu privire la acestea. Acestea pot include tensiunea arterială, pulsul, temperatura corpului și greutatea corporală. Aceste valori sunt o sursă importantă de informații atunci când vine vorba de ajustarea tratamentului prin dializă sau a medicamentelor. În plus, problemele potențiale pot fi detectate și tratate într-un stadiu incipient, iar complicațiile pot fi evitate.

Tensiunea arterială și pulsul

Boala de rinichi duce aproape întotdeauna la o creștere a tensiunii arteriale, deoarece este de obicei însoțită de o funcționare defectuoasă a mecanismului de reglare hormonală, precum și a echilibrului apei. Excesul de apă se acumulează în sistemul cardiovascular. Acest volum suplimentar duce la o creștere a tensiunii arteriale. Tensiunea arterială crescută poate duce la alte boli secundare, deoarece inima trebuie să pompeze împotriva acestei rezistențe crescute. Acest lucru crește riscul de boli de inimă, ceea ce poate duce la complicații și, de asemenea, poate accelera progresia bolii de rinichi. Consultați-vă cu medicul cu privire la valorile țintă ale tensiunii arteriale

Tensiune arterială ridicată sau scăzută

Mulți factori pot cauza o schimbare a nivelului tensiunii arteriale, inclusiv controlul fluidelor, activitatea fizică și starea emoțională. Rețineți că medicamentele pot afecta, de asemenea, tensiunea arterială. Tensiunea arterială ridicată se numește hipertensiune arterială. La pacienții care fac dializă, motivul pentru o tensiune arterială ridicată este adesea acumularea de apă în exces. Tensiunea arterială scăzută se numește hipotensiune arterială. Tensiunea arterială scăzută poate fi, de asemenea, cauzată de medicamente. În timpul sau după tratamentul prin dializă, eliminarea apei în exces sau eliminarea prea rapidă a apei poate duce la scăderea tensiunii arteriale.

Semnele unei tensiuni arteriale ridicate pot include:

  • dureri de cap, mai ales dimineața
  • tulburări de somn
  • nervozitate
  • țiuit în urechi
  • epuizare/oboseală ușoară
  • sângerări nazale
  • dispnee
  • față înroșită
  • greață


Dacă tensiunea arterială este neobișnuit de ridicată sau scăzută atunci când o măsurați pe cont propriu, informați echipa medicală.

  • Tensiunea arterială nu trebuie măsurată niciodată pe brațul de acces vascular al unui pacient care face hemodializă! Fistula sau grefa poate fi deteriorată de presiunea manșetei.
  • Îndepărtați toate hainele de pe braț.
  • Măsurați în aceeași poziție de fiecare dată, în poziție așezată sau culcată.
  • Măsurați în același moment al zilei, deoarece tensiunea arterială este afectată de activitățile zilnice. Dacă nu vă simțiți bine, atunci trebuie să verificați dacă acest lucru are legătură cu tensiunea arterială.
  • Asigurați-vă că manșeta este aplicată corect în conformitate cu instrucțiunile de utilizare a dispozitivului, altfel pot apărea rezultate de măsurare incorecte. De asemenea, comparați din când în când cu alte dispozitive pentru a verifica acuratețea dispozitivului. În cazul în care există o diferență, solicitați îndrumări de la producător.

Temperatura corpului

O temperatură crescută a corpului poate indica o infecție incipientă sau existentă. În cazul majorității oamenilor, temperatura normală a corpului se situează între 36 °C și 37 °C și variază pe parcursul zilei. Verificând-o în mod regulat, veți afla care este temperatura dvs. normală. Cu toate acestea, în unele cazuri, o temperatură normală a corpului nu exclude o infecție.

Febră

O temperatură corporală de 38 °C sau mai mare indică febră. Febra poate avea multe cauze. Infecțiile accesului vascular sunt deosebit de importante și, dacă nu sunt diagnosticate și tratate la timp, pot avea consecințe nedorite. Fiind un simptom tipic al unei infecții, febra indică faptul că sistemul imunitar se confruntă cu agenți patogeni sau factori inflamatori și produce substanțe de apărare. Informați echipa medicală cât mai curând posibil.

Greutatea dvs. țintă

Din cauza deteriorării funcției renale, echilibrul de lichide al pacientului este din ce în ce mai perturbat. Acest lucru poate duce la un exces de apă în organism, numit și supraîncărcare lichidiană. Gradul de supraîncărcare lichidiană este determinat prin diferite metode de examinare și apoi se definește o greutate țintă. Unul dintre scopurile fiecărui tratament prin dializă este de a atinge greutatea țintă definită prin ultrafiltrare. Aceasta se numește greutate uscată. Prin urmare, este, de asemenea, important să vă notați zilnic greutatea reală.

  • Pentru a evita erorile de cântărire, purtați haine de greutate similară atunci când vă cântăriți
  • Cântăriți-vă întotdeauna la aceeași oră din zi, cu același dispozitiv

 

 Supraîncărcare lichidiană

Dacă greutatea dvs. este peste greutatea țintă, aceasta poate indica o supraîncărcare lichidiană sau o creștere în greutate. Semnele pot include:

  • creșterea tensiunii arteriale
  • retenția de apă (de exemplu, edemul pleoapelor și al picioarelor)
  • dispnee
  • tuse

Pe termen lung, supraîncărcarea inimii prin suprahidratare poate duce la insuficiență cardiacă și/sau boli coronariene. Pentru a evita aceste boli secundare, este important să vă supravegheați echilibrul de lichide.

 

Deficit de lichide

Dacă greutatea dvs. este sub greutatea țintă, acest lucru poate indica un deficit de lichide. Semnele pot include

  • Tensiune arterială scăzută
  • O scădere a tensiunii arteriale
  • Oboseală
  • Amețeli
  • Răgușeală

Cauza pierderii în greutate trebuie să fie identificată împreună cu echipa medicală.

Documentați-vă starea de sănătate

Este necesară o documentare completă și minuțioasă a stării dvs. generale de sănătate, astfel încât medicul să își poată face o idee despre starea dvs. de sănătate și despre evoluția tratamentului prin dializă (în cazul în care efectuați dializă la domiciliu. Ceea ce ar trebui să documentați se găsește în instrucțiunile de tratament, pe care le veți primi de la medicul dvs.

Schimbări în viața de familie: O parte din pregătirea dvs. pentru dializă are drept scop prevenirea complicațiilor

Schimbări în viața de familie

Nevoia de dializă aduce schimbări în viața dvs. de zi cu zi și în viața de familie. Există diferențe între diferitele opțiuni de tratament.

Am enumerat câteva aspecte care vă pot schimba viața de zi cu zi odată cu dializa. Acestea pot include:

Să lucrați mai puțin decât înainte.

Din cauza scăderii performanței rinichilor și a efectului acesteia asupra organismului, este posibil să nu vă simțiți la fel de în formă ca înainte și să trebuiască să vă limitați volumul de muncă. De asemenea, trebuie luat în considerare timpul necesar pentru tratament. Poate doriți să luați în considerare posibilitatea de a discuta deschis cu angajatorul dvs. despre capacitatea de muncă de care dispuneți în continuare și de a conveni asupra unei soluții care să fie potrivită atât pentru dvs., cât și pentru sănătatea dvs.

S-ar putea să aveți nevoie de mai mult sprijin pentru treburile casnice.

În funcție de starea dvs. de sănătate și de prescripția de dializă, este posibil să vă simțiți epuizat după tratamentul prin dializă și să vă lipsească energia necesară pentru treburile casnice. Dacă acest lucru reprezintă o problemă pe termen lung, gândiți-vă să obțineți sprijin sub formă de ajutor casnic. De asemenea, nu trebuie să uitați să aveți grijă sporită de cateter sau de fistulă în timpul activităților pe care trebuie să le faceți.

S-ar putea să trebuiască să schimbați felurile de mâncare cu care sunteți obișnuit(ă).

În calitate de pacient dializat, este posibil să trebuiască să țineți cont de anumite ingrediente, cum ar fi potasiul, fosfatul, sarea și cantitatea de lichide, așa că este posibil să trebuiască să modificați rețetele. Fiți creativ și folosiți ierburi pentru condimentare, pentru a reduce conținutul de sare al alimentelor. Consilierea nutrițională în primele zile vă poate ajuta. Puteți găsi rețete gustoase pentru pacienții dializați aici.

S-ar putea să aveți nevoie de sprijin pentru starea dvs. psihică.

Să trăiești cu și să accepți o boală cronică nu este întotdeauna ușor. Poate fi dificil să vă mențineți optimist, mai ales atunci când nu vă simțiți bine din punct de vedere fizic. Vorbiți cu familia sau cu prietenii despre sentimentele dvs. și implicați persoanele în care aveți încredere. Este posibil să simțiți că, în ciuda sprijinului celor din jur, nu puteți face față situației în care vă aflați și nu vedeți o cale de ieșire. În acest moment, ar trebui să solicitați ajutorul unui terapeut profesionist. Această persoană vă poate ajuta să faceți față sentimentelor neplăcute.

Trebuie să vă reorganizați timpul.

De la vizitele la nefrolog până la tratamentul propriu-zis, boala cronică de rinichi ocupă mult timp. Cu toate acestea, este esențial să urmați tratamentul în mod regulat, așa cum v-a prescris medicul. Încercați să priviți tratamentul dintr-o altă perspectivă: timpul necesar pentru dializă este timp pentru viață! Unele dintre activitățile preferate de relaxare, cum ar fi cititul, Sudoku, ascultatul muzicii etc. pot fi făcute în timpul dializei. Aceasta poate ajuta la integrarea tratamentului în programele zilnice care sunt mereu aceleași. Ca pacient la domiciliu, acest lucru ar putea include pregătirea unei cărți sau, ca pacient în centru, aducerea tabletei la clinică. Efectuarea acelorași proceduri poate oferi siguranță și poate contribui la reducerea stresului.

Veți experimenta o nouă formă de coeziune.

Gestionarea bolii cronice de rinichi este o provocare pentru întreaga familie. O coeziune strânsă și o comunicare deschisă sunt indispensabile, mai ales acum. Fiți clar în ceea ce privește starea dvs. de bine, abordând deschis problemele și găsind împreună soluții. Odată ce v-ați stabilit noul program zilnic, veți fi mândri de ceea ce ați învățat deja împreună.

Alegerea unei opțiuni de terapie potrivită contribuie la menținerea stilului de viață și la menținerea în formă. Vedeți în cele ce urmează pacienți care își împărtășesc experiența în dializă. Poate vă veți afla într-o situație similară.

Citiți mai multe despre ce înseamnă această boală pentru un membru al familiei și despre modul în care membrii familiei pot sprijini un pacient.


Deoarece prevenirea complicațiilor este, de asemenea, o parte importantă a dializei, citiți mai multe despre aceasta în secțiunea următoare