Treci la conținut

Întrebări importante despre pregătire

Întrebări generale

O documentație completă și minuțioasă este necesară pentru pacienții care fac dializă la domiciliu, astfel încât nefrologul și echipa medicală să își poată face o idee despre starea dvs. de sănătate și despre evoluția tratamentului prin dializă. Puteți afla ce trebuie să documentați din instrucțiunile privind tratamentul, pe care le veți primi de la medicul curant și de la echipa medicală. Păstrarea tuturor fișelor medicale într-un dosar ușor accesibil poate facilita discuțiile cu medicii.

Dacă doriți să aflați mai multe despre cum și de ce să documentați semnele vitale, faceți clic aici

O funcție renală limitată necesită, de obicei, o dietă corespunzătoare. Acest lucru poate fi mai puțin necesar pentru pacienții care fac dializă la domiciliu, în funcție de tipul de terapie pe care îl primesc.

Cantitatea de grăsimi, proteine și carbohidrați ar trebui să fie adaptată la nevoile modificate ale organismului dvs. Același lucru este valabil și pentru aportul de lichide, deoarece este posibil să nu mai puteți excreta la fel de mult lichid prin rinichi. Nutriționistul poate discuta cu dvs. toate aspectele importante ale unei diete care vi se potrivește și poate elabora un plan individual de dietă și hidratare pentru dvs. Deoarece dieta și echilibrul hidric sunt elemente importante ale terapiei dvs., este necesar să vă verificați în mod regulat greutatea corporală și cantitatea de urină pe care încă o excretați. Discutați cu centrul de dializă despre acest lucru.

Mai multe informații despre alimente și băuturi

Contactați centrul de dializă sau sunați la 112 dacă aveți o urgență. Este disponibilă asistență de specialitate prin telefon. Cereți numerele de telefon importante din centrul în care faceți dializă și afișați-le lângă telefon, astfel încât toți membrii familiei să le poată vedea. În timp, veți dobândi experiență și încredere, astfel încât veți ști când trebuie să contactați centrul de dializă.

Aveți nevoie de mai multe sfaturi?

Întrebări pentru pacienții care încep dializa peritoneală (DP)

După implantarea cateterului, odată ce pielea din jur s-a vindecat, aceasta trebuie să fie bine îngrijită. Igiena și curățenia sunt esențiale pentru evitarea infecțiilor. În cadrul unei sesiuni de instruire detaliată veți învăța de la echipa medicală cum să aveți grijă de locul de ieșire a cateterului. Majoritatea pacienților acoperă locul de ieșire cu un mic bandaj după efectuarea îngrijirii. În acest fel, se imobilizează și, de obicei, cateterul nu interferează cu activitățile zilnice.

Aflați mai multe despre cum să preveniți complicațiile

În general, există câteva semne clare de peritonită. Dacă lichidul de dializă eliminat este tulbure sau dacă aveți dureri abdominale și/sau febră, trebuie să sunați imediat la centrul de dializă.

Greața și vărsăturile pot indica, de asemenea, peritonită. Dacă eliminarea este mai lentă decât de obicei sau dacă ultrafiltrarea scade, acest lucru ar putea indica, de asemenea, o peritonită. Centrul de dializă vă va informa în detaliu cu privire la posibilele semne ale peritonitei și la modul de tratare a acesteia. Centrul de dializă este, de asemenea, primul punct de contact în cazul în care suspectați o peritonită.

Aflați mai multe despre cum să preveniți complicațiile

Există mai multe semne care indică o infecție la locul cateterului:

  • roșeața,
  • umflarea,
  • tensiunea,
  • durerea și
  • puroiul


sunt toate simptomele unei infecții a locului de ieșire a cateterului (exit-site).

Culoarea puroiului poate fi foarte diferită (maro, galben, alb sau verde), în funcție de agentul patogen care a provocat infecția. Dacă suspectați o infecție a locului de ieșire a cateterului, contactați imediat centrul de dializă.

Aflați mai multe despre cum să preveniți complicațiile

În funcție de starea clinică, va trebui să vă prezentați la centrul de dializă la fiecare patru până la șase săptămâni.

Întrebări pentru pacienții care încep hemodializa (HD)

Un acces vascular permanent se mai numește și grefă sau fistulă. Este o procedură chirurgicală care conectează o venă cu o arteră (de obicei în antebraț) pentru a crea un acces permanent, care este înțepat cu un ac în timpul fiecărui tratament de HD. Acest acces este necesar pentru efectuarea hemodializei pe termen lung. Grefa este vizibilă sub forma unei mici umflături sub piele.

Aflați mai multe despre cum să preveniți complicațiile

Există diferite ace de dializă disponibile pentru tratamentul prin hemodializă. Acestea sunt disponibile în diferite lungimi, tipuri și rezistențe pentru a le adapta la condițiile individuale, cum ar fi fluxul sanguin, tipul de inserție și poziția fistulei arteriovenoase sau a grefei arteriovenoase.

Aflați mai multe despre cum să preveniți complicațiile

 

Citiți mai multe despre viața cu dializă în secțiunea următoare