Treci la conținut

Posibilități de sprijin

Cum pot să-mi sprijin persoana iubită?

Pe lângă sprijinul emoțional, există multe modalități de a-i sprijini pe cei dragi în viața de zi cu zi. Am enumerat câteva opțiuni pentru dvs. Cu toate acestea, nu uitați că nu există o modalitate perfectă de sprijin. Încercați să găsiți un echilibru sănătos pentru dvs. și pentru cei dragi, care să vă permită să duceți o viață cât mai satisfăcătoare. De asemenea, acordați-vă atenție dvs. și nevoilor dvs.

Grupuri de autoajutorare

Aici puteți face schimb deschis de informații despre situația dvs. cu alți pacienți sau pur și simplu puteți vorbi cu persoane care se confruntă cu situații similare cu a dvs. Coeziunea emoțională care rezultă din astfel de grupuri poate fi neprețuită.

Numere de urgență

Asigurați-vă că toate persoanele relevante au acces la numerele de urgență și știu ce trebuie să facă în caz de urgență. Acest lucru creează siguranță pentru toți cei implicați în cazul în care se întâmplă ceva.

Învățați împreună

Oferiți-vă să vă implicați în procesul de învățare despre dializă cât de mult puteți. Cu cât știți mai multe, cu atât mai bine îi puteți sprijini și înțelege situația lor.

Programări

Poate fi util să însoțiți pacientul la consultațiile medicale importante, mai ales în cazul în care starea psihică a rudei/prietenului (prietenei) dvs. este afectată. În special, decizia de a alege o formă adecvată de terapie ar trebui, în mod ideal, să fie susținută de familia și prietenii pacientului.

Planul de medicație

Asigurați-vă că ruda/prietenul (prietena) dvs. respectă planul de medicație stabilit de medicul curant. Terapia medicamentoasă este concepută pentru a ameliora simptomele bolii de rinichi și pentru a menține orice funcție renală reziduală cât mai mult timp posibil. Nerespectarea regimului de medicație poate duce la complicații grave.

Dieta

Încurajați-vă ruda/prietenul (prietena) să urmeze indicațiile privind dieta oferite de echipa medicală, deoarece acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra succesului tratamentului. S-ar putea să vă placă să încercați rețete noi împreună.

Igiena

Mai ales atunci când alegeți o metodă de terapie la domiciliu, este foarte important să efectuați etapele tratamentului într-un mod steril și să respectați măsurile de igienă. Pentru persoana iubită este important să aveți grijă de fistulă sau de locul de ieșire a cateterului pentru a evita infecțiile și complicațiile.

Rolul dvs. de partener în timpul dializei

Pentru unii pacienți, este nevoie de un partener instruit pentru a efectua tratamentul. În cazul în care se decide pentru terapia la domiciliu, puteți fi instruit să utilizați materialele necesare, precum și să implementați corect tratamentul. Puteți învăța împreună și vă puteți susține reciproc. În caz de urgență, poate fi utilă și prezența unei alte persoane care să cunoască detaliile tratamentului.

Faptul că vă aflați brusc în rolul de partener de îngrijire pentru dializă poate fi înfricoșător. S-ar putea să vă întrebați dacă puteți obține cunoștințele necesare pentru a vă ajuta persoana iubită. De asemenea, s-ar putea să vă întrebați dacă vă puteți asuma acest rol pe termen lung.

O comunicare deschisă este esențială! Nu uitați că nu doar asistați la tratament, ci și că mențineți o relație. Pentru sănătatea dvs. psihică pe termen lung, este important să vă cunoașteți propriile limite la stres și să le comunicați. Numai dacă aveți grijă de dvs. veți avea puterea de a ajuta. Dacă asistența dvs. se bazează doar pe un sentiment de obligație față de ruda dvs. și vă ignorați propriile nevoi, riscați să vă epuizați și să vă simțiți copleșit. De asemenea, este posibil să dezvoltați o aversiune inconștientă față de tratament, care ar putea fi perceput de dvs. ca o obligație și o povară prea grea.

Încercați să considerați că dvs. și ruda dvs. sunteți o echipă. Împreună, puteți gestiona tratamentul și puteți trăi o viață cât mai lungă și mai plină.

Dvs. și persoana iubită trebuie să vă gândiți cu atenție la modalitatea în care o veți sprijini pe aceasta în timpul tratamentului.

Discutați deschis cu ruda/prietenul (prietena) dvs. despre cum vă puteți imagina amândoi o posibilă asistență privind dializa. În cazul în care considerați că nu puteți contribui la tratament pe termen lung, există și alte modalități de sprijin.

Unde pot căuta ajutor?

Gestionarea bolii cronice de rinichi este o provocare nu numai pentru persoana afectată. Este de înțeles că sunteți îngrijorat de starea de bine a membrului familiei sau a prietenului (prietenei) dvs. și că doriți să îl (o) sprijiniți cât mai bine posibil.

Cu toate acestea, este, de asemenea, de înțeles dacă vă simțiți copleșit de situație, mai ales în primele faze. Este important să se facă pași mărunți pentru toți cei implicați în aceste prime faze, de exemplu, persoana iubită se poate concentra pe programarea la medic sau poate ține un jurnal al pacientului.

Veți observa că, în timp, se va stabili o nouă rutină zilnică și vă va fi mai ușor să faceți față bolii și schimbărilor necesare aferente. Cu toate acestea, aveți grijă de dvs. Sănătatea dvs. fizică și psihică sunt la fel de importante. Dacă simțiți că nu (mai) puteți face față unor emoții precum presiunea, responsabilitatea, grijile și temerile, cereți sfatul!

Puteți găsi sprijin din partea multor persoane: începând cu echipa de îngrijire medicală a persoanei dragi, până la propria familie și cercul de prieteni, la îngrijitorii profesioniști și organizațiile specializate în lucrul cu persoanele care suferă de boli de rinichi.

Serviciile de asistență medicală pot fi în măsură să ajute la îngrijirea rudei/prietenului (prietenei) dvs. în diferite moduri. De la serviciile paramedicale până la tratamentul complet de dializă la domiciliu (dializă peritoneală asistată), în zona dvs. se poate găsi o gamă largă de opțiuni de sprijin potrivite pentru dvs.
Asistenții sociali vă pot ajuta în multe domenii, în special în ceea ce privește indemnizațiile, sprijinul financiar și drepturile existente.

Solicitarea de ajutor terapeutic nu înseamnă eșec și nici nu este un motiv de rușine. Confruntarea cu o boală cronică presupune provocări sufletești care pot necesita o abordare profesională pentru a fi depășite.

Rețineți întotdeauna: nici dvs. și nici persoana iubită nu trebuie să parcurgeți singuri acest drum!