Treci la conținut

Gestionarea fluidelor în hemodializă

Cardioprotecție eficientă

  • Mortalitate redusă1
  • Reducerea episoadelor hipotensive intradialitice2
  • Potențial de economisire a costurilor

Gestionarea avansată a fluidelor pentru cardioprotecție eficientă

Încărcarea hidrică cronică este o situație comună în rândul pacienților cu boală cronică de rinichi în stadiul terminal și este asociată direct cu hipertensiunea arterială, rigiditatea arterială crescută și hipertrofia ventriculară stângă. În cele din urmă, este unul dintre factorii cheie care contribuie la morbiditate și mortalitate crescute de cauze cardiovasculare în rândul acestor pacienți. Invers, s-a demonstrat că atingerea normohidratării prin terapia eficientă de gestionare a fluidelor este asociată cu un rezultat mai bun al pacienților care efectuează HD3. BCM-Body Composition Monitor este componenta centrală a programului de terapie avansată pentru gestionarea fluidelor (Advanced Fluid Management therapy programme) al Fresenius Medical Care. Acesta măsoară și cuantifică statusul hidric al pacientului și oferă o bază de decizie fiabilă pentru gestionarea eficientă a fluidelor și a nutriției.

BCM-Body Composition Monitor este o componentă de bază a liniei de produse CorDiax.

Gestionarea avansată a fluidelor poate determina:

Îmbunătățirea stării de bine a pacientului
Mai puține complicații intradialitice și episoade hipotensive
Un control mai bun al hipertensiunii
Reducerea necesarului de medicamente antihipertensive a redus mortalitatea de cauză cardiovasculară

Potențialul de economisire a costurilor prin gestionarea fluidelor

La pacienții dializați, încărcarea hidrică este asociată cu complicații acute, inclusiv insuficiență cardiacă congestivă și edem pulmonar. Supraîncărcarea cu fluide poate necesita dializă de urgență în afara sesiunilor de dializă obișnuite. Aceste tratamente suplimentare sunt comune și scumpe. Într-o anchetă din SUA, costul total în perioada de studiu de doi ani a fost de aproximativ 266 milioane $4.

BCM-Body Composition Monitor

De la tehnologie la terapie

Greutatea corporală și IMC (indicele de masă corporală) nu fac diferența între mușchi, grăsime și apă. În plus, compoziția corpului este adesea descrisă în termeni de masă cu sau fără grăsimi, fără a se lua în considerare hiper-hidratarea.

BCM – Body Composition Monitor este primul dispozitiv de pe piață care face distincția dintre masa musculară și încărcarea hidrică patologică. Acest lucru este de interes în special pentru detectarea malnutriției la pacienții cu boală cronică de rinichi.  BCM - Body Composition Monitor separă lichidul în exces (hiper-hidratarea) de componentele de țesut slab și adipos ale corpului pe baza unui model unic de compoziție a corpului.  

BCM - Body Composition Monitor separă lichidul în exces (hiper-hidratarea) de componentele de țesut slab și adipos ale corpului pe baza unui model unic de compoziție a corpului.

BCM — Body Composition Monitor

Managementul fluidelor este realizat cu mai multă acuratețe cu ajutorul Body Composition Monitor (BCM). Acesta este primul dispozitiv de pe piață capabil să distingă masa musculară de supraîncărcarea patologică cu lichide a organismului. Acest lucru este de interes special  la pacienții cu boală cronică de rinichi deoarece  poate detecta malnutriția.

Cele trei compartimente

[Translate to Romanian:] The three compartments

Greutatea corpului = Masa țesutului muscular + masa țesutului adipos + supraîncărcarea cu lichide. Aceste trei compartimente sunt identificate prin măsurarea greutății corporale, a înălțimii și a apei intra și extra celulare determinate prin spectroscopia de bioimpedanță a întregului organism.

Îndrumarea pacientului hemodializat într-o zonă sigură, între hiper-hidratare și deshidratare, poate fi dificilă în practica clinică zilnică.

  • Evaluarea statusului fluidelor pe baza unor indicatori subiectivi a fost un factor limitativ din cauza lipsei de obiectivitate
  • Mai multe alte metode propuse sunt adesea indisponibile, costisitoare sau dificil de gestionat
  • Cel mai important, acestea nu sunt în măsură să cuantifice încărcarea și deficitul de lichide


BCM-Body Composition Monitor este singurul dispozitiv de compoziție corporală proiectat special pentru utilizarea la pacienții cu boală cronică de rinichi în stadiul terminal și este piatra de temelie a programului de terapie avansată pentru gestionarea fluidelor (Advanced Fluid Management) al Fresenius Medical Care. Acesta măsoară și cuantifică parametrii esențiali privind statusul hidric și nutrițional și oferă o bază de decizie fiabilă pentru gestionarea fluidelor și a nutriției pacienților dializați.

BCM-Body Composition Monitor măsoară la patul bolnavului într-un mod neinvaziv, rapid și cost-eficient.

Conținut asociat

HighVolumeHDF ca terapie standard.