Treci la conținut

De ce terapie de substituție renală?

În cazul în care rinichii nu mai sunt capabili să curețe organismul de toxine și de excesul de apă, există diferite opțiuni de tratament disponibile pentru a vă prelungi viața și mai multe modalități de a vă menține calitatea vieții cât mai mult posibil.

Nu vă lăsați copleșit(ă) de termenii noi! Medicul vă va explica opțiunile de terapie într-un limbaj ușor de înțeles.

Sfat: cu cât sunteți mai informat(ă) atunci când discutați cu medicul, cu atât mai bine puteți înțelege explicațiile și puteți pune întrebări.

O prezentare generală a celor mai frecvente opțiuni de terapie poate fi găsită pe pagina noastră de opțiuni de terapie.

Găsirea celei mai bune opțiuni

Fiecare tip de tratament are propriile avantaje și dezavantaje și este posibil ca nu orice terapie să fie potrivită pentru dvs. Împreună cu medicul, veți decide ce tratament se potrivește cel mai bine situației dvs. În acest scop, va avea loc o discuție amănunțită cu medicul, în cadrul căreia se vor lua în considerare starea dvs. de sănătate fizică, evoluția bolii, mediul de viață de acasă și propriile dvs. dorințe și nevoi.

După această discuție, veți avea timp să vă gândiți la opțiunile dvs. și să decideți asupra unei opțiuni de tratament adecvate. Încercați să implicați în discuție rudele și prietenii!

Scurtă prezentare generală - opțiuni de terapie

Dializă

Un tratament pentru insuficiența renală care elimină toxinele nedorite, produsele reziduale și excesul de lichid prin filtrarea sângelui. Tratamentul se efectuează în mod regulat 3-7 zile pe săptămână, în funcție de starea dvs. de sănătate și în funcție de terapie.

Transplant

O intervenție chirurgicală majoră în timpul căreia un pacient cu insuficiență renală primește un rinichi nou - fie de la un donator viu, fie de la un donator decedat.

Tratament conservator

Concentrați-vă asupra menținerii calității vieții, nu asupra prelungirii vieții. Terapia se bazează pe ameliorarea disconfortului și a durerii provocate de simptomele insuficienței renale, cum ar fi edemul și dispneea.

Mai jos, veți găsi informații succinte despre opțiunile individuale de terapie. Nu vă faceți griji! În acest moment, nu trebuie să înțelegeți totul în amănunt. Încercați să aflați cât mai multe despre principalele caracteristici ale fiecărei terapii. Împreună cu echipa dvs. medicală, precum și cu familia și cu prietenii, puteți decide asupra unei opțiuni de terapie adecvate.

Transplant de rinichi

Un transplant poate fi considerat ca fiind terapia optimă de substituție renală, în cazul în care se potrivește pentru pacient.

Dacă este disponibil un rinichi de la un donator adecvat (fie de la un donator de organe decedat, fie de la un donator viu) și dacă testele efectuate indică faptul că rinichiul este compatibil cu pacientul, acesta poate fi transplantat. Un singur rinichi este de obicei suficient pentru a menține funcțiile de filtrare. După transplant, se iau medicamente care suprimă sistemul imunitar, astfel încât noul rinichi să fie bine acceptat de organismul dvs. De asemenea, sunt prescrise și alte medicamente pentru ca transplantul să decurgă fără probleme.

Din păcate, timpul de așteptare pentru un rinichi de la un donator poate fi destul de lung, iar găsirea unui donator potrivit poate fi dificilă, motiv pentru care tratamentul prin dializă este adesea necesar pentru a compensa lipsa funcției renale.

Dializă

Dializa este cea mai frecventă alegere pentru tratarea bolii de rinichi în stadiu terminal. Aceasta reprezintă o substituție a diferitelor funcții ale rinichiului uman. Împreună cu medicul veți găsi modalități de integrare a tratamentului în viața dvs. de zi cu zi.

Dializă peritoneală

Termenul de dializă peritoneală (DP) provine de la peritoneu, care reprezintă o membrană subțire ce acoperă cavitatea peritoneală în care sunt organele abdominale. Este un spațiu unic, închis, din abdomen - cavitatea abdominală.

În dializa peritoneală, peritoneul este folosit ca un filtru natural pentru a curăța organismul de reziduuri și de excesul de apă. Acest lucru necesită un cateter pentru DP montat chirurgical.

Dializa peritoneală poate fi efectuată în mod independent la domiciliu sau în orice alt loc potrivit.

Hemodializă

În cadrul procedurilor de hemodializă (HD), sângele este curățat în afara corpului cu ajutorul unui aparat special și al unui filtru artificial. Acest lucru necesită un acces vascular creat chirurgical. Sângele curățat este reintrodus continuu în corpul pacientului.

Hemodializă la domiciliu

Hemodializa la domiciliu (HHD) se efectuează la domiciliu sau în orice alt loc potrivit, folosind aceeași tehnică ca și pentru HD din centrul de dializă, cu unele ajustări. Pentru aceasta, este necesar să aveți la domiciliu dispozitivele și suficiente cunoștințe pentru a efectua terapia.

Terapie conservatoare

Aveți dreptul să faceți propriile alegeri cu privire la modul de tratare a insuficienței renale și puteți alege, de asemenea, să nu începeți sau să întrerupeți dializa sau să nu recurgeți la transplant. Cu ajutorul terapiei conservatoare, echipa medicală va continua îngrijirea fără efectuarea dializei sau a transplantului renal. Se tratează doar simptomele prin administrarea de medicamente și, dacă este necesar, se aplică o formă de nutriție de susținere. Terapia conservatoare nu este considerată o măsură de prelungire a vieții și nu va vindeca boala de rinichi. Pacienții cu insuficiență renală completă vor muri, dacă nu beneficiază de o terapie de substituție renală, cum ar fi dializa sau transplantul.

Aflați mai multe despre cum să vă creați https://www.freseniusmedicalcare.com/en/patient-support/o rețea personală de sprijin în secțiunea următoare