Treci la conținut

Programarea la medic

În general, înainte de consultația la nefrolog, este util să vă pregătiți pentru a pune întrebări și pentru a clarifica orice nelămuriri.

Am enumerat câteva sfaturi care v-ar putea ajuta.

Programarea unei întâlniri

Nefrologul este un specialist și, ca atare, ar putea dura ceva timp pentru a obține o programare. În cazuri urgente, este posibil să fie nevoie să vă prezentați la Urgențe sau să chemați o ambulanță pentru a vă ajuta.
Unii medici oferă acum opțiunea de a face o programare online, pe lângă programarea prin telefon. Prin utilizarea opțiunii de programare online, puteți evita să așteptați să vorbiți cu cineva prin intermediul opțiunii telefonice.

Programările trebuie să fie anulate din timp dacă nu pot fi respectate. Acest lucru ar oferi altor pacienți șansa de a obține o programare mai devreme.
Prezentați-vă la cabinet înainte de ora programată (aproximativ 10-15 minute) pentru a evita să începeți stresat(ă) conversația cu medicul și pentru a fi mai liniștit(ă).

Pregătire

Unii medici au un site web de unde puteți afla ce trebuie să aduceți sau cum să vă pregătiți pentru prima vizită. Un program privind medicația curentă, constatările anterioare sau o listă punctuală a evoluției bolii, a operațiilor efectuate sau a alergiilor existente vă pot ajuta să nu uitați nimic pe parcursul consultației. Puteți pregăti un dosar în care să păstrați toate aceste informații la un loc. Unele centre vă vor solicita să aduceți o probă de urină. Luați în considerare tot ceea ce vă va ușura vizita, cum ar fi ochelari de citit, o carte etc. pentru a scurta timpul de așteptare.

Consultația

Sunt necesare mai multe vizite la nefrolog pentru a obține o imagine completă a stării de sănătate a pacientului și pentru a lua măsurile terapeutice adecvate. Luați notițe în timpul conversației! Acest lucru vă va împiedica să uitați ceva important și vă va ajuta să reflectați ulterior asupra subiectelor discutate.

Acțiuni ulterioare

Acordați-vă puțin timp pentru a digera tot ce ați învățat. Ar putea fi dificil să învățați multe lucruri pe care nu le-ați mai știut niciodată. Ați înțeles tot ceea ce v-a explicat medicul? Mai aveți vreo întrebare fără răspuns? Ce vă deranjează cel mai mult? Ce ar trebui clarificat la următoarea programare?

Rețineți: Nefrologul își dorește să vă îngrijească cât mai bine. Aceasta include, de asemenea, informarea pacientului cu privire la posibilele opțiuni de terapie. Nu vă fie teamă să puneți întrebări dacă nu reușiți să înțelegeți anumite subiecte! De asemenea, acest lucru îl va ajuta pe medic să vă înțeleagă mai bine.

Jurnalul personal al pacientului

Poate fi util să țineți un jurnal al pacientului împreună cu o rudă/un prieten. În acest jurnal, puteți nota întâlnirile cu medicul și puteți lua notițe cu privire la următoarele întrebări, de exemplu:

  • Când a avut loc programarea?
  • Lacare medic?
  • Despre ce a fost vorba?
  • Care au fost recomandările medicului?
  • Care sunt sarcinile (de exemplu, ridicarea medicamentelor prescrise de la farmacie, stabilirea unei noi programări, colectarea unei probe de urină de 24 de ore etc.)?
  • Când este următoarea programare?
  • Am uitat ceva (pentru a fi clarificat la următoarea programare)?

Un astfel de jurnal vă poate ajuta pe dvs. și pe ruda/prietenul dvs. să țineți evidența tuturor lucrurilor. O structură fixă îi poate ajuta pe unii oameni să se simtă mai în siguranță.

Aflați mai multe despre diferitele opțiuni de terapie în secțiunea următoare